• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  IN BEELD: Tokio ligt op schema voor de Olympische Spelen over 1 jaar

  Nationaal stadion in Tokio

  Het gloednieuwe nationale stadion wordt het pronkstuk en het epicentrum van de Olympische Spelen.

  Over exact een jaar is het in Tokio tijd voor de sluitingsceremonie van de Olympische Zomerspelen van de 32e Olympiade. Onze ploeg is vorige week een kijkje gaan nemen en zag er met eigen ogen dat de Japanners op schema liggen. Of wat had u gedacht?

  Drie jaar geleden in Rio de Janeiro waren arbeiders tot net voor de openingsceremonie nog druk in de weer. Dat zal volgend jaar in Tokio niet het geval zijn. Meer dan de helft van de stadions is al klaar.

   

  Dat zag ook onze productieploeg. Zij bezocht in de Japanse hoofdstad de stadions van 3 grote olympische sporten: atletiek, zwemmen en gymnastiek.

  Nationaal Stadion

  Het Nationaal Stadion wordt het pronkstuk van de Olympische Spelen. Hier kan Nafi Thiam opnieuw schitteren in de zevenkamp.

   

  De sporttempel biedt plaats aan meer dan 60.000 toeschouwers en zal dienst doen voor de openingsceremonie, de sluitingsceremonie, de atletiekwedstrijden en de finales van het voetbaltoernooi. Ook de start- en de finishstreep van de marathon zal er liggen.

   

  De gloednieuwe arena staat op de plaats van het vorige nationale stadion dat dienst deed voor de Olympische Spelen van 1964. Nadien speelde ook de nationale voetbalploeg er.

  nationaal stadion in Tokio

  Het nationale stadion aan de buitenzijde.

  atletiekstadion Tokio

  De binnenkant van het atletiekstadion.

  nationaal stadion in Tokio

  Van hieruit zal onze reporter de atleten meteen na hun wedstrijden interviewen.

  Olympic Aquatics Centre

  Het stadion voor de duik- en zwemwedstrijden is in volle opbouw. De gloednieuwe arena biedt plaats aan 15.000 toeschouwers. Zij kunnen er volgend jaar Pieter Timmers, Fanny Lecluyse en andere Belgische zwemmers zien schitteren in hun discipline.

  zwemarena Tokio

  De zwemarena vanbinnen.

  VIDEO: De bouw van de olympische zwemarena in 50"

  (from Oct. 2017 to Mar. 2019/©TokyoMetropolitan Government)

  Olympic Gymnastic Centre

  Nina Derwael gaat volgend jaar op medaillejacht in het Olympic Gymnastic Centre. De turnarena biedt plaats aan 10.000 toeschouwers en is een van de 10 pop-upstadions in Tokio. De Japanners hebben er grotendeels met hout gewerkt.

  zwemarena Tokio

  Zo ziet de olympische turnarena er aan de buitenzijde uit. De stellingen zijn al deels verwijderd.

  turnarena Tokio

  De binnenkant bestaat grotendeels uit hout.

  VIDEO: Hockeystadion in opbouw

  Onze nationale hockeyploeg gaat volgend jaar aan de slag in het Oi Hockey Stadium, met plaats voor 15.000 toeschouwers.

  (From Jan. 2019 to Mar. 2019/ ©Tokyo MetropolitanGovernment)

  VIDEO: Opbouw atletendorp in 43"

  (from Sep. 2016 to Mar. 2019/ ©TokyoMetropolitan Government)

  Alarmfase rood: warmer en vochtiger dan Peking 2008

  Wat de organisatie in Japan niet in de hand heeft, is de hitte. Toen onze ploeg vorige week de olympische stadions bezocht, steeg het kwik in de schaduw boven de 30 graden Celsius uit.

   

  "Maar de gevoelstemperatuur gaf meer dan 40 graden Celsius aan", getuigt onze producer Jo Deferme. "Je staat meteen in het zweet. De vochtige hitte valt als een blok op je hoofd."

   

  In de periode van de Olympische Spelen is het gemiddeld 33 graden warm in Tokio. De luchtvochtigheid stijgt er tot 75 procent.

   

  "Niet die gemiddelden zijn het probleem, wel dat er de laatste jaren serieuze pieken zijn. Zo bedroeg de temperatuur vorig jaar op hetzelfde moment van de Spelen ruim 35 tot zelfs 40 graden", vertelt inspanningsfysioloog Peter Hespel op de website van Team Belgium.

   

  Vorig jaar kostte een hittegolf het leven aan 77 mensen in Tokio, dit jaar kwamen 57 personen om door de hitte.

   

  "Vergeleken met Peking 2008 is het in Tokio een graad warmer en ligt de vochtigheidsgraad hoger. Enkele weken acclimatiseren wordt cruciaal", stelt de professor.

   

  "De renners die uit de Ronde van Frankrijk komen, hoeven niet noodzakelijk te acclimatiseren, die zijn al gewend aan de warmte. Voor alle andere atleten organiseert het Belgisch Olympisch Comité voor de Spelen een basiskamp in Mito."

  De Olympische Zomerspelen van Tokio gaan officieel van start op 24 juli 2020. Op 9 augustus 2020, precies over een jaar, valt het doek over het grootste sportevenement ter wereld.