Ga naar de inhoud

Onderzoek UGent: 1 op de 3 profvoetballers kent gokkende collega

Onderzoekers van de Universiteit van Gent hebben in een studie aangetoond dat illegaal gokken nog altijd niet verdwenen is uit het Belgische profvoetbal.

De voorbije jaren was er heel wat ophef over profvoetballers die gokken op eigen matchen of matchen uit hun competitie - zoals bijvoorbeeld Olivier Deschacht - wat verboden is volgens het bondsreglement.

 

Onderzoek van student Andres Vandewalle en professor criminologie Wim Hardyns laat nu uitschijnen dat dit soort illegale gokpraktijken nog altijd bestaan. 129 profvoetballers van 7 profclubs (2 uit 1A en 5 uit 1B) werden een jaar geleden bevraagd.

 

4 van de 129 voetballers gaf aan zelf ooit al eens gegokt te hebben op eigen matchen. Op de vraag of ze weet hebben dat iemand van hun collega's illegaal gokt, antwoordde bijna 1 op de 3 (31,8%) positief. Over hoeveel spelers het hier effectief gaat, vermeldt het onderzoek niet. Mogelijk gaat het dus over slechts enkele spelers waarvan het gokgedrag wel door heel wat collega's bekend is.

 

Opmerkelijk is ook dat iets meer dan de helft van de ondervraagden (51,2%) het bondsreglement hieromtrent matig tot slecht beweert te kennen, dit terwijl er toch heel wat aandacht was voor de zaak-Deschacht. De Pro League, voetbalbond en Kansspelcommissie hebben sindsdien wel al initiatieven genomen om voetballers hierover extra bij te scholen.

De belangrijkste conclusies van het onderzoek