• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Anderlecht had goed gevoel kunnen hebben, maar blijft achter met twijfel"

  De meeste ogen op speeldag 1 van het kraakverse voetbalseizoen waren gericht op Vincent Kompany en Anderlecht, maar Peter Vandenbempt zag ook de wedstrijden van Club Brugge en Genk. Zijn analyse.

  "Boeiende eerste helft, met kermisachtige sfeer"

  "Zeker wat het resultaat betreft was de eerste match onder Kompany een grote afknapper. Thuis tegen KV Oostende had iedereen gerekend op een vlotte start om krediet op te bouwen en een goed gevoel over te houden aan de eerste speeldag. Dat is er niet gekomen."


  "Nochtans was het begin veelbelovend. Het was een swingend Anderlecht het eerste
  halfuur, met flanken die dribbelvaardig waren, met tempo, met kansen en
  doelpunten. De dure aankoop Michel Vlap liet een goede indruk."

   

  "Het was een boeiende eerste helft en er hing een uitgelaten, soort kermisachtige, sfeer op de tribunes. Hoe anders was dat in vergelijking met vorig jaar. Je voelde dat de fans snakten naar een nieuwe start. Het was de match van de hoop en dat bleef overeind tot aan de rust."

   

  "In de tweede helft was het veel minder en finaal verloor Anderlecht nog. Dat had voor alle duidelijkheid niet gehoeven, want Anderlecht had nog voldoende kansen om de match finaal te winnen. Maar de club, de ploeg en de fans hadden een goed gevoel kunnen overhouden aan deze match en nu zijn ze toch opnieuw met wat twijfels en een teleurstelling naar huis gegaan."

  Het was de match van de hoop en dat bleef overeind tot aan de rust.

  "Voor het voetbal van Kompany is extra kwaliteit nodig"

  "We hebben geleerd dat Vincent Kompany een man met een plan is. Naast en op het veld. Dat wisten we wel al uit de voorbereiding. Hij brengt herkenbaar voetbal en heeft duidelijke keuzes gemaakt voor de jeugd. Het was een piepjong elftal, maar dat
  geeft natuurlijk ook risico’s. Zoals met de jonge rechtsback El Kababri."

   

  "We hebben ook geleerd dat er nog veel werk is. Dat weet Kompany in de eerste plaats zelf natuurlijk. Hij zet hoog in met veeleisend voetbal, dat veel technisch vermogen en intelligentie vereist. Op het veld houdt dat risico’s in. Zeker tegen uitgekookte ploegen, zoals je ze in Belgie wel eens tegenkomt. Niet iedereen haalt ook de standaard. Zeker op dit moment niet. Of ze dat in de volgende weken zullen halen, dat is nog maar de vraag."

   

  "Dit voetbal eist goede voeten, doelman Didillon had die duidelijk niet. Bornauw was
  ook redelijk onzeker. Ook Cobbaut had als linksback wat problemen.  Maar Kompany heeft het na de match al aangegeven, hij zal geen compromissen sluiten. Dit is de weg."

   

  "Bij Manchester City heeft hij, op een ander niveau, hetzelfde ervaren onder Pep Guardiola in de eerste weken of maanden, zei hij. Om dit voetbal voor elkaar te krijgen is wel duidelijk extra kwaliteit nodig. Zeker een diepe spits."

   

  "Kompany is het zondag allemaal zelf komen uitleggen. Dat lijkt me een goede zet, maar voor de fans van Anderlecht is het volgens mij belangrijk om te beseffen dat het gaat om een radicale wederopbouw vanaf nul. We gaan nog niet zeggen dat het een overgangsjaar moet worden voor Anderlecht, dat kan niet na een speeldag. Maar de basis moet wel opnieuw gelegd worden om opnieuw een echte topclub te worden."

  "Club heeft al heel vlot gevoetbald in het systeem van Clement"

  “Iedereen heeft kunnen vaststellen dat je het Genk van vorig seizoen al kon herkennen in het huidige Club Brugge. Philippe Clement zei dat het allemaal nog wel beter moest, maar er is toch al  heel vlot gevoetbald in het nieuwe systeem, met intelligente spelers."

   

  "Ze waren scherp en gefocust, Vormer was in zijn sas, Vanaken speelde in een wat hogere rol en was misschien iets minder in beeld, maar speelde wel zeer efficiënt. Deli was centraal achterin snel en sterk. Okereke scoorde in zijn eerste match en dat is altijd belangrijk."

   

  "Club Brugge heeft een heel goede indruk gemaakt in zijn eerste match. Oké, aan Waasland-Beveren is nog veel werk. Maar toch: Club is super ambitieus en heeft een zachte aanloop deze competitie. Dat kan dus 15 op 15 opleveren." 

   

  "Ik zou zeggen dat Club zeker moet focussen op de Champions League-voorronde en ik denk ook wel dat ze dat intern zullen doen. Tegen Dinamo Kiev zal het niet simpel worden, maar het zou wel een geweldige bonus zijn."

  Club moet focussen op de Champions League-voorronde. Tegen Dinamo Kiev zal het niet simpel worden, maar het zou wel een geweldige bonus zijn.

  "De sfeer in Genk was nog die van de kampioenenweken"

  "Ook Genk heeft een nieuwe trainer, maar de situatie van Felice Mazzu is toch anders dan die van Clement, die thuis kwam bij Club Brugge. Goede resultaten en goed voetbal zijn dan belangrijk voor de zielenrust van een trainer en het bestuur."

   

  "Dat heeft Genk gekregen. Vorige week al in de Supercup en nu ook tegen een goed georganiseerd KV Kortrijk, dat aanvallend wel niet sterk was. Voorlopig is dit Genk ook herkenbaar. Met Samatta, met Berge en met Maehle. Het wordt de komende maand belangrijk om te zien of die spelers er dan nog zullen zijn." 

   

  "De sfeer van vrijdag was nog die van de kampioenenweken. De filosofie is er nog: aanvallend en attractief voetbal. En Genk kan zoals onder Clement na de rust nog altijd over zijn tegenstander gaan. Twee tieners uit het buitenland die meteen een doelpunt maken, dat is ook fijn voor die spelers en de mensen die hen gehaald hebben."