Nog meer weerhinder: Laatste Alpenrit ingekort tot 59 kilometer

  De Cormet de Roselend is niet meer berijdbaar door een modderstroom.

  Het slechte weer vandaag gooide roet in het eten tijdens de 2e Alpenrit en zal ook morgen een serieuze impact hebben op de laatste bergrit in deze Tour. Het parcours van de rit naar Val Thorens wordt stevig ingekort: van 130 naar 59 kilometer. Er worden twee beklimmingen geschrapt.

  Vandaag werden de renners compleet verrast door het stilleggen van de Alpenrit. Het slechte weer had fietsen onmogelijk gemaakt. Ook voor morgen wordt er barslecht weer voorspeld in de Alpen en dus wil de organisatie deze keer het zekere voor het onzekere nemen.

   

  De laatste bergrit zou normaal 130 kilometer lang zijn, maar wordt ingekort tot 59 kilometer. De start blijft wel in Albertville, maar vanaf daar gaat het nu bijna rechtstreeks richting Val Thorens. De slotklim buiten categorie blijft dus op het menu staan, maar de Cormet de Roselend (1e categorie) en de Côte de Longefoy (2e categorie) sneuvelden. Die Cormet de Roselend werd trouwens ook vandaag al geteisterd door modderstromen. 

   

  De start wordt opgeschoven naar 14.30 uur. Ook onze uitzending op Eén wordt daardoor uitgesteld naar 14.20 uur.

  Berteele: "Het wordt een nieuwelingenkoers"

  Sporza-wielerjournalist Carl Berteele is al in Albertville, de startplaats voor morgen. "Ik moet schuilen voor de regen. Ik kijk rond mij en ik zie de bliksemschichten in de bergen", vertelt hij. ""Ze willen vooral vermijden dat ze nog op stukken weg komen die niet berijdbaar zijn door modderstromen."

   

  "De slotklim wou men zeker behouden, maar er zal wellicht in zeer slechte weersomstandigheden gereden worden. De klim is 33 kilometer en zou altijd lastig geweest zijn, maar met deze tijdsverschillen wordt het een heksenketel. Iedereen zal vanaf het startschot beginnen te rijden. Het wordt een nieuwelingenkoers."

   

  Wat betekent dit voor de kansen van de favorieten? "Bernal is zeker de grootste favoriet. Hij is gewoon de beste klimmer. Hij is vandaag ook vertrokken op de Iseran. Die verhouding klopt. Alaphilippe is op zijn waarde geklopt."

  Het nieuwe profiel: alleen de slotklim

  Reacties op Twitter: