• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Dit drieluik in de Alpen beslist over de eindzege in de Ronde van Frankrijk

  Het peloton staat voor een loodzwaar slotakkoord in de Alpen.

  Parijs komt steeds dichter, maar de Tour de France moet eigenlijk nog beginnen (om dat cliché nog maar eens van stal te halen). Na alle voorgerechten van de voorbije weken volgt van donderdag tot en met zaterdag de hoofdschotel in de Alpen. Een loodzwaar drieluik zal beslissen over winst en verlies.

  3 keer boven 2.000 meter

  De organisatie is in deze editie bijzonder gul met hoogtemeters. Het peloton moet liefst 7 cols boven de 2.000 meter-grens temmen en met de Tourmalet in de Pyreneeën is er nog maar eentje achter de kiezen. Etappe 18 serveert 3 van dat type reuzen.

   

  De eerste Alpenrit is bovendien lang, met een afstand van 208 kilometer. De Col de Vars (2.109 meter) telt als opwarmer voor de Col d'Izoard (2.360 meter) en de Col du Galibier (2.642 meter en bonificatieseconden op de top).

   

  Die laatste twee bergen hebben het label van buiten categorie meegekregen. Aangezien we ook de grens van 2.000 meter (ruimschoots) ronden, vallen er dubbele punten te rapen voor het bergklassement. De organisatie deelt die dubbele bonus in deze Tour namelijk uit op elke col buiten categorie die boven de 2.000 meter gaat. Wie van de bolletjestrui een doel gemaakt heeft, heeft vandaag met rood aangestipt.

   

  De aankomst ligt in Valloire na een afdaling van 19 kilometer. Het eerste deel is behoorlijk technisch en een meesterdaler kan zijn concurrenten hier nog onder druk zetten. Gesneden koek voor leider Julian Alaphilippe, maar de Fransman moet wel eerst het menu van ongeveer 4.300 hoogtemeters overleven. 

   

  Start: 11.25u
  Tv-uitzending: 11u

  Het hoogste punt van de Tour

  Na de eerste zit van donderdag volgt vrijdag al een eerste herexamen. Het tweede en derde luik in de Alpen is een stuk korter: vrijdag 126,5 kilometer, zaterdag 130 kilometer. De organisatie van de Tour de France paste dat recept ook toe op weg naar de Tourmalet en bidt voor een explosieve etappe.

   

  Aangezien het eerste deel van de etappe vooral uit lopers bestaat, zal de koers wellicht pas openbreken op de Iseran. We trekken naar een hoogte van 2.770 meter, meteen het hoogste punt in deze Ronde van Frankrijk. Tijdens de openingsdagen van deze Tour werd er nog volop sneeuw gemeld op de Iseran, maar door de hitte in de Alpen zou dat witte laagje verdwenen moeten zijn. 

   

  Op de Iseran liggen er bonificatieseconden, maar na die taaie brok wacht nog een afdaling richting de slotklim. Het skistation Tignes is de eindhalte van deze 19e etappe na ruim 7 kilometer klimwerk.

   

  Start: 13.55u
  Tv-uitzending: 13.35u

  Val Thorens, de op twee na hoogste aankomstplaats in de geschiedenis van de Tour

  Op Val Thorens wordt de Tour zaterdag in een beslissende plooi gelegd. Wie nog een gooi wil doen naar de eindzege, kan een putsch proberen te plegen. Wie in het geel staat, kan nog altijd de man met de hamer tegenkomen.

   

  De laatste echte etappe in de Tour is dus geen tijdrit, maar wel een derde zware Alpenrit. Het is opnieuw een korte onderneming, maar er moet wel ruim 60 kilometer geklommen worden. De Cormet de Roselend en de Côte de Longefoy zullen al voldoende spanning op de kuiten zetten, maar het doek over deze Tour valt op de klim naar Val Thorens.

   

  Het peloton trekt naar een hoogte van 2.365 meter, goed voor de op twee na hoogste aankomstplaats in de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk. De laatste hindernis van deze Tour is een beklimming van liefst 33,4 kilometer tot het hoogste skistation in West-Europa. Daar kennen we de eindwinnaar van de Tour 2019 (tenzij er op weg naar de Champs-Elysées nog iets onverwachts gebeurt).

   

  Start: 13.45u

  Tv-uitzending: 13.25u 

  Zondag: de slotrit in Parijs

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brussel - Brussel194.5 kmTeunissenTeunissen
  2Brussel - Brussel27.6 kmTJVTeunissen
  3/>Binche - Épernay215 kmJ. AlaphilippeJ. Alaphilippe
  4/>Reims - Nancy213.5 kmVivianiJ. Alaphilippe
  5/>Saint-Dié-des-Vosges - Colmar175.5 kmP. SaganJ. Alaphilippe
  6/>Mulhouse - La Planche des Belles Filles160.5 kmTeunsCiccone
  7/>Belfort - Chalon-sur-Saône230 kmGroenewegenCiccone
  8/>Mâcon - Saint-Étienne200 kmDe GendtJ. Alaphilippe
  9/>Saint-Étienne - Brioude170.5 kmImpeyJ. Alaphilippe
  10/>Saint-Flour - Albi217.5 kmvan AertJ. Alaphilippe
  11/>Albi - Toulouse167 kmEwanJ. Alaphilippe
  12/>Toulouse - Bagnères-de-Bigorre209.5 kmS. YatesJ. Alaphilippe
  13Pau - Pau27.2 kmJ. AlaphilippeJ. Alaphilippe
  14/>Tarbes - Col du Tourmalet111 kmPinotJ. Alaphilippe
  15/>Limoux - Prat d'Albis185 kmS. YatesJ. Alaphilippe
  16/>Nîmes - Nîmes177 kmEwanJ. Alaphilippe
  17/>Pont du Gard - Gap200 kmTrentinJ. Alaphilippe
  18/>Embrun - Valloire208 kmN. QuintanaJ. Alaphilippe
  19/>Saint-Jean-de-Maurienne - Col de l'Iseran89 kmBernalBernal
  20/>Albertville - Val Thorens59.5 kmNibaliBernal
  21/>Rambouillet - Parijs128 kmEwanBernal