• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wie is Emanuel Buchmann? "Schuchter, heel gefocust, maar (nog) geen Tour-winnaar"

  Kan Emanuel Buchmann nog opklimmen in de stand?

  Tussen de verwachte Tourfavorieten prijkt Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe) op de zesde plek in het klassement. In Duitsland is de "schuchtere" klimgeit nog niet bekend, omdat het Duitse dopingverleden nog niet helemaal is verteerd. "Maar als hij deze week meestrijdt voor het podium, zal die bekendheid wel komen", zegt ARD-radiocommentator Holger Gerska.

  Julian Alaphilippe, Thibaut Pinot, Geraint Thomas en Steven Kruijswijk worden gezien als de voornaamste kanshebbers op de eindzege in de Tour. Van Emanuel Buchmann is geen sprake. Nochtans kon de Duitser vlot mee in de Pyreneeën en staat hij op amper 39 seconden van Thomas. Maar wie is "Emu" eigenlijk?

   

  "Buchmann is schuchter en spreekt heel weinig met de media. Maar privé zou hij heel grappig zijn, hij heeft droge humor", schetst ARD-radiocommentator Holger Gerska. "Maar Buchmann is vooral heel gefocust op de koers. Hij eet geen zoetigheden, laat zich door niets afleiden. Hij is hier enkel in de Tour om te koersen."

   

  "Als Buchmann uitkijkt naar Parijs, dan is het vooral omdat hij dan verlost is van alle mensen. Hij is dan eindelijk weer alleen en hoeft zijn dagen dan niet meer met al die mensen door te brengen."

  Buchmann is vooral heel gefocust op de koers. Hij laat zich door niets afleiden, heeft geen Instagram, eet geen zoetigheden.... Hij is hier enkel in de Tour om te koersen.

  "De derde week is vaak zijn slechtste week"

  "In Duitsland is Buchmann nog niet bekend", zegt Gerska. "Maar als hij deze week meestrijdt voor het podium, zal die bekendheid wel beginnen te komen. Voor de Tour kenden enkel insiders Buchmann in Duitsland."

   

  "Ik denk niet dat hij de Tour kan winnen. Hij kan lang volgen, maar aanvallen is moeilijker. De derde week is vaak zijn slechtste week, dat was zo in de Vuelta vorig jaar. Maar volgens zijn trainer liggen de Alpen hem. Ik denk dat hij 5e zal eindigen in deze Tour."


  "Of Buchmann ooit de Tour kan winnen? Hij is nog maar 26 en kan nog jaren vooraan meestrijden. Maar als hij de Tour op een dag wint, zullen de Duitse wielerfans niet zo door het dolle heen zijn als bij de Tour-zege van Ullrich. Ullrich was een ster en heeft de Duitsers enorm ontgoocheld. De fans zijn nu veel voorzichtiger geworden. Ze zullen respect hebben voor hem, maar de fans zullen niet meer verliefd worden op een renner. Daardoor is er in het verleden te veel gebeurd."

  Buchmann kon mee met de grote mannen in de Pyreneeën.

  "Nog niet alle afhakers zijn teruggekeerd"

  Het dopingverleden heeft littekens achtergelaten op het Duitse wielrennen. "De tijd van Ullrich, Zabel en Klöden ligt nu al een tijdje achter ons", vertelt Gerska. "In Duitsland hadden we het geluk dat we plots iconen hadden zoals Greipel, Kittel, Degenkolb en Tony Martin. Zij hebben veel ritten gewonnen in de Tour. En dankzij hen is het imago van de wielersport in Duitsland weer verbeterd."

   

  "Greipel, Kittel en co waren de Duitse ambassadeurs van de wielersport. Twee jaar geleden was er dan de Tour-start in Düsseldorf. Dat was een grote gebeurtenis, met miljoenen toeschouwers langs het parcours. Dat heeft het imago van de wielersport in Duitsland nog wat verbeterd. Maar toen de leugens aan het licht kwamen van Armstrong en Ullrich, zijn veel Duitse wielerfans afgehaakt. En die zijn zeker nog niet allemaal teruggekeerd naar de wielersport."

   

  "De wielersport wordt stilaan weer populair in Duitsland. Maar het is niet zoals in de periode van Ullrich. Tijdens de vlakke etappes keken er dit jaar iets meer dan een miljoen Duitsers naar de Tour op ARD, tijdens de bergetappes 2 miljoen. Dat is duidelijk meer dan de voorbije jaren. Maar tijdens de Tour-jaren van Ullrich volgden 10 miljoen Duitsers de Tour op ARD."

   

  "Rittenkapers zoals Kittel en Greipel spreken minder aan dan een Tour-winnaar als Ullrich. De Duitsers die nu naar de Tour kijken, kijken ook naar de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Het zijn echte wielerfans. Ten tijde van Jan Ullrich keken ook veel “event-fans”, mensen die naar de koers begonnen te kijken omdat iedereen over de Tour sprak."

   

  "Sinds vorig jaar staat de Deutschland Tour weer op de kalender, dat is momenteel de enige Duitse rittenkoers. Vroeger hadden we 10 rittenkoersen in Duitsland. Met Sunweb hebben we een Duitse WorldTour-ploeg. Maar we hebben geen ProContinentaal team en ook geen opleidingsteam. In Duitsland zijn de renners beter dan de infrastructuur."