• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Steels houdt druk weg van Alaphilippe: "Mas blijft onze klassementsman"

  Alaphilippe en Mas

  Met Alaphilippe en Mas heeft Deceuninck-Quick Step nog 2 ijzers in het vuur.

  Terwijl de buitenwereld steeds meer begint te geloven in een eindzege voor Julian Alaphilippe houden ze in het kamp van Deceuninck-Quick Step de boot nog af. "Als je in de 3e week breekt, spreken we niet over seconden maar over minuten."

  "Ik denk nog niet aan geel in Parijs, want ik reken Alaphilippe nog altijd niet tot de klassementsmannen", is ploegleider Tom Steels duidelijk. "Mas blijft onze man voor het klassement. Hij heeft al bewezen dat hij in de 3e week even goed kan zijn als in de 1e week (hij werd vorig jaar 2e in de Vuelta, red)."

   

  "Alaphilippe heeft ook al enorm veel rondgesprongen, terwijl Mas bij wijze van spreken nog niet gereden heeft. En zo zijn er nog veel in het peloton."

   

  "Ik kan me wel voorstellen dat Ineos toch wat nerveus wordt, want zij weten net als wij niet hoelang Alaphilippe kan standhouden. Er zijn voorbeelden genoeg van renners die ogenschijnlijk de pedalen niet voelen, maar waarbij het plots over is. Als de benen leeg zijn in de laatste week spreek je niet over seconden maar over minuten."

   

  Steels denkt wel dat de ervaring die Alaphilippe de komende dagen opdoet cruciaal kan zijn voor zijn toekomst. "Hoe later hij breekt, hoe meer we erover kunnen denken om hem om te scholen tot een klassementsrenner. Maar tot nu toe was daarvoor geen reden."

  Van Bondt: "Als we op de rustdag nog geel hebben, heeft Ineos probleem"

  Ook Steels' collega Geert Van Bondt doet er alles aan om de druk af te houden. "Ik denk dat het moeilijk wordt om het geel tot in Parijs vast te houden. Alaphilippe heeft al veel energie verspeeld."

   

  "Vandaag wordt een belangrijke dag en morgen ook. Maar als hij daarna nog het geel heeft, kunnen we misschien anders beginnen te denken. Dan kan hij zijn batterijen opladen op de rustdag en dan heeft Ineos wel een probleem."

   

  "Enric Mas zit intussen in een luxepositie. Niemand praat over hem en hij heeft nog weinig energie verspeeld. Ik denk niet dat hij in topconditie was bij de start van de Tour, maar de laatste week wel in topconditie zal zijn. Dat zagen we in de tijdrit."

  Steels: "Voorbeelden genoeg van renners die breken"