• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van Aert: "Niet te geloven: ik win in mijn eerste Tour meteen een rit"

  Wout van Aert had in zijn eerste dagen in de Tour al een enorm mooie taart gebakken, maar daar zette hij in Albi al meteen een kers op. "Een rit in de Tour, dat gaat boven alles", zegt de drievoudige wereldkampioen veldrijden.

  Wout van Aert is doorgaans de nuchterheid zelve, maar nu leek hij wel van de hand gods geslagen. "Dit is een onwaarschijnlijk gevoel. Ik kan het niet geloven. Ik klop hier al die sterke mannen in de sprint."

   

  "Het was een nerveuze finale. Eigenlijk waren die waaiers een slechte situatie voor ons, want we speelden Dylan (Groenewegen) en George (Bennett) kwijt in de kopgroep. Maar het zou stom zijn om het dan niet zelf te proberen."

   

  "Ik had uit mijn vorige sprint geleerd dat ik niet te lang mocht wachten. Ik wist dat je door dat hupje op 400 meter van de finish gelanceerd zou zijn. Ik ben nu wel vroeg aangegaan. Het leek erop dat ik er alleen uitkwam, maar Viviani kwam ook nog opzetten en het was vechten tot de finish."

   

  Van Aert stak uiteindelijk zijn armen in de lucht, ook al was het een millimetersprint. "Dylan heeft mij ooit gezegd dat je dat altijd moet doen om zo de overwinning te claimen als ze de beelden niet zouden hebben."

  Ik ben nu wel vroeg aangegaan. Het leek erop dat ik er alleen uitkwam, maar Viviani kwam ook nog opzetten en het was vechten tot de finish.

  "Ook nog de tijdrit? Met deze benen kan er veel"

  Van Aert werd al 3 keer wereldkampioen in het veldrijden en bouwde ook op de weg al een mooi palmares op. "Maar dit gaat boven alles. De laatste dagen heb ik gemerkt hoe groot deze race is. En in mijn eerste deelname pak ik meteen een zege."

  In de Dauphiné won hij een tijdrit én een sprint. Dat kunstje kan hij in deze Tour de France overdoen. "Met deze benen kan er nog veel. Maar het maakt allemaal niet veel meer uit nu."

  De Plus: "Het is ongelooflijk"

  Laurens De Plus schoot na de aankomst woorden te kort om zijn ploegmaat Wout van Aert te beschrijven. "Het is ongelooflijk wat hij doet. En dat in zijn eerste Ronde van Frankrijk. Ik heb er geen woorden voor."

   

  "Het was "vollen bak" koers. We hadden niet verwacht dat de wind zo op de kant ging zitten", klinkt het bij de Tour-debutant. "Dylan Groenewegen laat zich verrassen, maar Wout en Steven (Kruijswijk, red.) zaten wel goed mee vooraan."

   

  "Als je Wout hebt zitten in de eerste groep, dan weet je dat je een kans hebt om te winnen. We zijn naar hier gekomen met de beste sprinter ter wereld en we winnen met twee andere renners van de ploeg. We hebben voorlopig 4 op 10. Dat is ongelooflijk."

  Het is ongelooflijk wat hij doet. En dat in zijn eerste Ronde van Frankrijk. Ik heb er geen woorden voor.

  Laurens De Plus over Wout van Aert