• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Kittel: "Als ik terugkeer, zal ik me met de juiste mensen moeten omringen"

  Marcel Kittel

  Marcel Kittel beleeft het Tourcircus vanaf de andere kant dit jaar.

  Enkele maanden geleden verbrak Marcel Kittel op eigen initiatief zijn contract bij Katjoesja.  Nu zoekt de 14-voudige ritwinnaar in de Tour uit of hij nog een toekomst heeft in de wielersport. "Wielrennen vergt niet alleen fysiek maar ook mentaal heel veel van je", legt hij de vinger op de zere wonde.

  Marcel Kittel is in de Tour op uitnodiging van de Duitse televisie en radio. De Duitser hoopt door de wielersfeer op te snuiven ook weer bevangen te geraken met de koersmicrobe. "Ik wil mijn tijd hier gebruiken om dat gevoel weer op te wekken", zegt Kittel op een persconferentie.

   

  "Daarnaast ben ik hier ook om met mensen te praten. Na de Tour zal ik dan beslissen over mijn toekomst. Ik weet echt nog niet welke kant het opgaat."

   

  Kittel is in onderhandeling met Jumbo-Visma. Met manager Merijn Zeeman kende de sprintbom nog grote successen bij Skil-Shimano. Kittel ziet ook hoe zijn landgenoot Tony Martin opleeft bij de Nederlandse formatie. "Als ik terugkeer, is het belangrijk dat ik de juiste mensen rondom mij kan verzamelen. Alleen in die combinatie zou het kunnen werken."

  "Druk die op toprenners rust, wordt onderschat"

  Kittel maakte op de persconferentie dan wel een ontspannen indruk, toch gaf hij ook toe dat hij mentaal aan de grond heeft gezeten. "De druk die op toprenners rust, wordt onderschat. Kijk maar naar het beeld dat op de sociale media wordt opgehangen: we vliegen allemaal in 1e klasse, we doen probleemloos ritjes van een paar uur. Het lijkt een beetje op een vakantie."

   

  "Er zijn inderdaad veel leuke momenten. Maar niemand ziet al die opofferingen, al het harde werk. Je bent ook zo vaak van huis weg."

   

  Kittel maakt er dus geen geheim van dat er vooral mentaal veel oplapwerk is. "Wielrennen is een sport die niet alleen fysiek, maar ook mentaal alles van je vergt. Dat zag je goed in de Scheldeprijs. Ik was fysiek wel oké, maar mentaal zat ik aan de grond. Ik had geen energie meer in mijn hoofd. Het gaat niet alleen over wilskracht, maar je moet ook in balans zijn met jezelf."

  Kittel lost in de Scheldeprijs