• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Algerije wint kraker tegen Ivoorkust, Tunesië wipt Madagaskar

  Gent-speler Bronn viert de overwinning tegen Madagaskar.

  Gent-speler Bronn viert de overwinning tegen Madagaskar.

  Algerije en Tunesië hebben zich donderdagavond bij de laatste vier geschaard op de Afrika Cup. Algerije won na penalty's van Ivoorkust. Tunesië maakte een einde aan het sprookje van Madagaskar. Zondag zijn hun halve finales.

  Algerije moet werken om voorbij Ivoorkust te raken

  In een kraker waarin heel wat spelers met een Belgische link tegenover elkaar stonden in Suez in Egypte, kwam Algerije als winnaar uit de slag tegen Ivoorkust. Onder meer sterren als Mahrez, Feghouli en Zaha keken elkaar in de ogen.

   

  Sofiane Feghouli opende na twintig minuten de score voor Algerije, maar Jonathan Kodjia bracht Ivoorkust in de 62e minuut langszij. Dubbel pijnlijk voor Algerije omdat Baghdad Bounedjah een kwartier eerder de kans op 0-2 had laten liggen vanop de stip. In de penaltyreeks na de verlengingen misten Bony en Serey Die voor Ivoorkust. Belaili miste ook voor Algerije, maar Algerije won de reeks wel met 3-4. 

   

  Youcef Atal (ex-Kortrijk) startte in de basis bij Algerije, maar moest al na 30 minuten naar de kant. Adlene Guedioura (ex-Charleroi) en Ramy Bensebaini (ex-Lierse) maakten de 120 minuten wel vol. Bensebaini zette de eerste strafschop van zijn land succesvol om. Alexandre Oukidja (ex-Moeskroen) keek vanop de bank toe.

   

  Voor Ivoorkust speelde Mamadou Bagayoko, afgelopen seizoen door KV Mechelen uitgeleend aan Red Star Parijs, een volledige wedstrijd. Victorien Angban (ex-Sint-Truiden) kwam niet van de Ivoriaanse bank.

  Madagaskar kan niet nog eens stunten

  In de andere kwartfinale van donderdag was het verschil duidelijker. Tunesië klopte debutant én revelatie Madagaskar met 0-3. In de halve finale wacht het team van Gent-speler Dylan Bronn zondag Senegal.

   

  De doelpunten in Caïro kwamen op naam van Sassi, Msakni en Sliti. Behalve aanvoerder Msakni (Eupen) stond met Bronn (AA Gent) nog een tweede speler uit de Jupiler Pro League in de basis bij Tunesië. Anice Badri (ex-Moeskroen) zat op de bank.

   

  Bij Madagaskar voetbalde Charleroi-spits Marco Ilaimaharitra 77 minuten mee. Madagaskar behaalde in de groepsfase zijn eerste zege ooit op de eindronde van de Africa Cup. Het Malagassisch debuut op het Afrikaans landentoernooi werd na zeges tegen Burundi en ook Nigeria zelfs opgeluisterd met groepswinst. De Barea ging in de knock-outfase gewoon voort op dat elan door Congo uit te schakelen in de achtste finales.

  Finale
  Algerije Senegal 1-0
  1/2e finales
  Senegal Tunesië 1-0 (n.v.)
  Algerije Nigeria 2-1
  1/4e finales
  Senegal Benin 1-0
  Madagaskar Tunesië 0-3
  Nigeria Zuid-Afrika 2-1
  Ivoorkust Algerije 1-1 (pen: 3-4)
  1/8e finales
  Marokko Benin 1-1 (pen: 1-4)
  Oeganda Senegal 0-1
  Nigeria Kameroen 3-2
  Egypte Zuid-Afrika 0-1
  Madagaskar Congo 2-2 (pen: 4-2)
  Algerije Guinee 3-0
  Mali Ivoorkust 0-1
  Ghana Tunesië 1-1 (pen: 4-5)