Ga naar de inhoud

De klimgeit die ook een ijsje en een pizza is, plus: "Cancellara was de leukste"

 di 9 juli 2019 10:00
De Italiaanse klimmer Ciccone bij Maarten Vangramberen.
De Italiaanse klimmer Ciccone bij Maarten Vangramberen.

Vive le vélo was maandagavond aan editie 4 toe in jaargang 2019. In dit artikel maakt u kennis met Giulio Ciccone, komt u te weten of sprinten in Caleb Ewan-stijl gevaarlijk is en met wie Lieven Van Gils in de Ronde van Frankrijk de leukste en minst leuke interviews had.

De klimgeit die ook een ijsje en pizza is

Giulio Ciccone is een van de renners in het Tour-peloton met al meer dan 8.000 wedstrijdkilometers in 2019 op de teller, niet min.

 

De 24-jarige Italiaan is lid van Trek en rijdt zijn eerste Ronde van Frankrijk. Maarten Vangramberen zocht de winnaar van de begrtrui in de Giro op.

 

"Bergop rijden is mijn ding. De bolletjestrui in de Tour is een droom, maar het is niet simpel om die te veroveren", zegt Ciccone.

 

Ciccone is een bekende Italiaan. Niet het minst omdat hij niet alleen wielrenner is, maar ook een ijsjessmaak.

 

"Een vriend van me heeft een smaak gecreëerd die mijn naam draagt, met kokos en chocolade. Dat zijn mijn lievelingssmaken. Of ik in de Tour een ijsje mag eten? Ach ja, waarom niet? Het is geen vergif."

 

"Er is ook een pizza die mijn naam draagt: eentje met buffelmozzarella en champignons. Dat zijn mijn lievelingsingrediënten. Of ik die nu mag eten? Dat ligt wat gevoeliger. Misschien een klein stukje (lacht)."

"Zo sprinten is niet gevaarlijk, het is normaal"

Geweldige beelden zagen we in Vive le vélo ook van Caleb Ewan, die in slow motion door de gangen van zijn hotel "sprintte". De Australische "pocket rocket" van Lotto-Soudal houdt er een speciale stijl op na.

 

"Een paar jaar geleden heb ik verschillende houdingen uitgeprobeerd in een windtunnel. We merkten dat ik veel sneller kon fietsen als ik voorover gebogen over mijn stuur sprintte", zegt Ewan.

 

"Op tv ziet het er gevaarlijk uit, maar dat is het niet. Zodra ik op volle snelheid ben, blijf ik in die houding sprinten. Voor mij voelt dat als natuurlijk en normaal aan."

"Armstrong grootste tegenvaller, Cancellara de leukste"

Lieven Van Gils was een van de tafelgasten van Karl Vannieuwkerke. Van Gils werkte jarenlang in de Tour als interviewer en kreeg heel wat renners en begeleiders aan zijn eigen, kleinere tafeltje.

 

Bradley Wiggins, Alberto Contador, Chris Froome, Fabian Cancellara, Tony Martin, Greg Van Avermaet, Eddy Merckx: allemaal paseerden ze de revue. 

 

Lance Armstrong was er ook. Eventjes toch, want net voor het interview met de Amerikaan zou plaatsvinden, stapte Armstrong weg. 

 

"Dat was de grootste tegenvaller", zegt Van Gils. "Ik kon er wel op kloppen (lacht)."

 

"We hadden heel veel moeite gedaan om Armstrong te krijgen. Hij heeft zijn handtekening op onze tafel gezet, maar hij wilde niet gaan zitten voor een interview. Hij trapte het stilletjes af."

 

"De leukste babbels had ik met Cancellara. Die kwam soms met ons babbelen, omdat hij zich verveelde op zijn kamer. Bij momenten moesten we hem zelfs even vragen om weg te gaan, omdat we nog wat testen moesten doen."

Champagne in eiken vaten

De Tour houdt dezer dagen halt in de champagne-streek. Ideaal om bij Jérôme Viard, zaakvoerder van La Tonnellerie de Champagne, eens uit te vissen hoe je de beste champagne maakt.

 

"Voor champagne is er niks natuurlijkers dan een houten vat", zegt Jérôme. "We maken gebruik van de natuurelementen: wind om het hout te drogen, regen om het sap van het hout af te wassen en vuur om het hout te krommen en het buigzaam te maken."

 

"Wij maken hier vaten van 1.000 tot 5.000 liter. Die vaten gaan makkelijk 100 tot 200 jaar mee. Het zijn eiken vaten die lucht doorlaten, waardoor de champagne meer structuur krijgt."

Bekijk de volledige aflevering van Vive le vélo: