Wuyts: "Sagan kan zichzelf van groen houden, ik proef saturatie"

  Wie doet Sagan wat?

  Wie doet Sagan wat?

  Het slagveld om de groene trui in de Ronde van Frankrijk is de afgelopen edities het terrein van "Peter De Grote" geweest. Peter Sagan won de trui telkens hij Parijs haalde sinds 2012. Michel Wuyts over de strijd om het puntenklassement.

  Peter Sagan is samen met Erik Zabel recordhouder van het aantal groene truien in de Tour: zes stuks. Voor Sagan hadden het er 7 kunnen zijn als hij in 2017 niet was gediskwalificeerd nadat hij Cavendish ten val had gebracht. Na een moeilijk voorjaar is de vraag wie de 29-jarige Slovaak van het record houdt?

   

  "Sagan zelf?", repliceert Michel Wuyts. "Ik proef in zijn interviews een soort saturatie. Hij lijkt uit te stralen: ”Ik kom niet voor de pret naar de Tour, maar om mijn werk te doen. Ik zou liever naar de Giro trekken, maar mijn werkgevers beslissen dat het de Tour moet zijn." Je voelt dat hij genoeg heeft van dat circus."

   

  "Sagan speelt wel eens de clown na een wedstrijd, maar in een interview in beperkt gezelschap van 20 minuten kan je niet liegen. Ook al is hij het Engels steeds beter machtig geworden, zijn houding verraadt voor mij soms toch wat vermoeidheid en tegenzin."

   

  "Sagan was al prof op zijn 19e. Hij heeft de beloften overgeslagen. Dus hij heeft al 11 jaar als prof op zijn teller. Hij heeft bij de profs al bijna evenveel jaren op de teller als Eddy Merckx. Die is aan 12,5 jaar geraakt. Sagan krijgt altijd veel aandacht en druk. Hij moet altijd veel interviews geven. Ook al is hij altijd wel goed voor wat gekscheren, eigenlijk is hij in interviews niet op zijn gemak. Engels blijft voor hem een vreemde taal."

  Sagan heeft bij de profs al bijna evenveel jaren op de teller als Eddy Merckx. Die is aan 12,5 jaar geraakt. Sagan krijgt altijd veel aandacht en druk.

  Matthews de dichtste belager

  De sleutel om te pronken met de groene trui in Parijs ligt volgens Michel Wuyts in de Slovaakse handen van Sagan. "Als hij de moed vindt om er tegenaan te gaan, zie ik niet in wie hem pijn zou doen."

   

  "Diegene die hem het dichtste benadert, is Michael Matthews. Matthews kan scoren in een vlakke etappe, maar ook bij een aankomst die hellend is. Sagan kan dat ook. Zo kan dat duo concurrenten als Groenewegen of Viviani een hak zetten."

   

  Eddy Planckaert, zelf winnaar van de groene trui in 1988, ziet Wout van Aert binnen de vijf jaar het puntenklassement winnen. "Ik ben voorzichtig geworden met de uitspraken van Planckaert sinds het BK", lacht Wuyts. "Toen zag hij Evenepoel na de lange ontsnapping nog van iedereen wegrijden."

   

  "Voor Van Aert zal veel afhangen van de vraag wie nog zal meerijden over 5 jaar. Zal Sagan er nog zijn? In het wielrennen is het altijd zo dat renners aan de top dat zo lang mogelijk willen vasthouden. Het is dan wachten tot er plaatsen vrijkomen."