• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Merckx over de zomer van 1969: "Mijn vrouw beantwoordt nog altijd hopen fanmail"

  Eddy Merckx en wielercommentator José De Cauwer.

  De Tour 2019 staat in het teken van de eerste Tour-zege van Eddy Merckx, 50 jaar geleden.

  Op 6 juli gaat de Tour de France van start in Brussel ter ere van de 50e verjaardag van de eerste van vijf Tour-zeges van Eddy Merckx. De Kannibaal haalde samen met wielercommentator José De Cauwer nog eens herinneringen op aan de zomer van 1969 in De Afspraak.

  Merckx en De Cauwer in De Afspraak:

  "Ik was de beste van mijn generatie, maar je kunt niet vergelijken"

  Eddy Merckx is de beste wielrenner aller tijden. Tour-baas Christian Prudhomme verwoordde het zo: "Hij heeft 111 keer de gele trui gedragen, een record. Eddy Merckx is Pelé, Eddy Merckx is Muhammad Ali, Eddy Merckx is een legende."

   

  Merckx werd emotioneel van die woorden, maar blijft er zelf bescheiden bij: "Ik ben natuurlijk trots. Het belangrijkste is om de beste te zijn van je generatie en dat was ik. Maar je kunt geen vergelijkingen maken. De tijden zijn veranderd."

   

  Merckx pompte er in de Pyreneeënrit van Luchon naar Mourenx in het geel een solo uit van 140 km. Hij vertrok in een afdaling en kwam met 8 minuten voorsprong op de tweede. "Ik reed nochtans niet à bloc. Ik begrijp het zelf niet."

   

  De Cauwer begrijpt het wel: "Hij was zoveel beter dan de rest. We weten dat hij daar zelf nogal basic over spreekt, maar hij was gewoon fenomenaal."

  "Mijn vrouw beantwoordt nog altijd fanmail"

  Eddy Merckx was toen en is nu ook nog altijd razend populair, in België, maar ook in Frankrijk. Eén anekdote: "Mijn vrouw beantwoordt nog altijd fanmail. Soms moeten de mensen misschien wat lang wachten, maar dat is omdat de stapel zo hoog wordt. Ik krijg nog altijd ongelooflijk veel post en foto’s. Vaak van dezelfde verzamelaars. Het is ongelooflijk."

   

  "Die Tour-zege is mijn mooiste herinnering aan mijn carrière.  Ik kan nog die overwinning en de feesten van toen voelen. Ik kreeg kippenvel, toen de mensen mijn naam scandeerden bij de finish. Het bezoek aan de koning en de Grote Markt in Brussel was heel indrukwekkend. Ik verwachtte niet zo'n menigte. Zoiets vergeet je nooit."

  "Als Evenepoel met de echte klimmers mee wil, moet hij nog 4 à 5 kg verliezen"

  Journalisten moeten oppassen bij de prestaties van andere renners voor de beschrijving "zoals Merckx".  Bij wat Remco Evenepoel de voorbije weken liet zien in de Hammer Series in Limburg en in de Ronde van België werd de referentie gemaakt. 


  Merckx: "Evenepoel is een groot talent en wereldtop op dit moment. Hij heeft een grote motor, maar hoe groot? Ik hoop dat hij ooit top 5, top 3 in de Tour kan rijden. Maar ik weet niet wat hij kan tegen een Bernal bergop. Als hij echt met de klimmers mee wil, moet hij nog 4 à 5 kg verliezen."