Heather Loontjens, Belgische judoref in Minsk: "Droom van Olympische Spelen"

  Voor de Belgische judoka’s zitten de Europese Spelen in Minsk erop. Maar niet voor Heather Loontjens. Zij komt morgen nog in actie tijdens de  teamcompetitie. Loontjens werkt dit EK af als scheidsrechter.  Vier dagen lang leidt ze tientallen kampen in goeie banen.

  “Reglementen herlezen geeft me gemoedsrust”

  "Voor de atleten vormen deze Europese Spelen één van de hoogtepunt van hun seizoen. Dat geldt ook voor ons als scheidsrechters. Ik keek er lang naar uit om af te reizen naar Minsk", vertelt Loontjens.

   

  "En de atleten hebben zich allemaal optimaal voorbereid, wij ook. Op een andere manier natuurlijk. Wij moeten vooral op mentaal vlak goed uitgerust zijn, want je moet alle acties goed kunnen beoordelen. Concentratie en focus, een hele dag lang."

   

  "Het is niet dat ik dagen heb gestudeerd voor dit EK, maar ik heb voor elk toernooi toch de gewoonte om de reglementen nog eens door te nemen. Ook al ken ik het helemaal van buiten. Maar het geeft me wel een bepaalde gemoedsrust. Judo is en blijft een heel complexe sport, af en toe veranderen de regels. Het is een snelle sport ook en soms sta je onbewust op een minder goeie positie op de mat. Maar dan krijg je steun van je collega’s en van de camerabeelden natuurlijk.”

  VAR-momentje

  Inderdaad, ook in het judo heeft de VAR zijn intrede gedaan. En de scheidsrechters krijgen regelmatig een beslissing toegefluisterd via de oortjes. Dus, net als in het
  voetbal beleef je als toeschouwer ook in het judo een "VAR-momentje".

   

  “Ja, maar wij gebruiken al langer de beelden hoor”, lacht Loontjens. “En dat komt de atleten alleen maar ten goede. Ik ben een grote voorstander van de VAR. Niet alleen omdat de beelden de scheidsrechter helpen, maar ook omdat een kamp dan eerlijker verloopt."

   

  "Dat is ook leuker voor de atleten. Want je gaat me niet horen vertellen dat we als scheidsrechter foutloos zijn. Fouten gebeuren nu eenmaal. Ik voel respect voor de scheidsrechters. Van de sporters, de coaches, de organisatoren ook. Judo is een sport waar respect heel belangrijk is. Wij hebben zelden problemen."

   

  "Judo lijkt simpeler nu er slechts twee scores meer zijn (ippon en waza-ari), maar er bestaan nu veel meer mogelijkheden om een bestraffing uit te delen. Eigenlijk is een score beoordelen veel gemakkelijker dan een bestraffing. Je moet heel veel zaken tegelijk in het oog houden. En zeker wanneer je een derde bestraffing uitdeelt voor dezelfde atleet moet je zeker zijn, want bij een gouden score beslis je over winst en verlies."

   

  "Maar je ziet ook dat atleten anders beginnen te kampen wanneer ze op twee gele kaarten staan. Dat hoort bij het tactische aspect van de sport.”

  De olympische droom

  Heather Loontjes baant zich langzaam aan een weg naar de absolute top als scheidsrechter. Ze ziet op die manier heel veel landen. Deze keer zelfs met haar partner en kindje.

   

  “We hebben er een gezinsuitstap van gemaakt. Maar we moeten er allebei wel vakantie voor nemen. En zij moeten zelf hun ticket kopen om binnen te geraken. Mijn partner gunt het me wel. En gelukkig heb ik een flexibele werkgever.”

   

  “Judo is mijn leven. Ik beoefen de sport nog zelf en ik ben ooit begonnen als scheidsrechter omdat mijn jeugdcoach ook scheidsrechter was. Geleidelijk
  aan geraak je op een hoger niveau, tot ze je vragen om ook op tornooien in het
  buitenland kampen te leiden."

   

  "Uiteindelijk sta ik hier op de Europese Spelen. Het is mijn derde EK bij de senioren. Natuurlijk droom ik ervan om ooit op de Olympische Spelen te staan. Dat doet iedereen die betrokken is bij de sport. Ik heb de juiste licentie en het juiste niveau."

   

  "Je moet een aantal Grand Prix en grote tornooien afwerken en dan de selectie halen voor de Spelen. Maar die wordt al grotendeels bepaald op twee jaar voor de Spelen en met die groep wordt dan gewerkt richting de Spelen. Voor deze Spelen ben ik er niet bij. Jammer genoeg.”