• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Thiam verbetert wereldrecord hoogspringen in een zevenkamp

  Nafi Thiam

  Nafi Thiam kan nauwelijks geloven dat ze over 2,02 meter gesprongen is.

  Op de prestigieuze meerkamp in Talence is Nafi Thiam in het hoogspringen over 2,02m gewipt. Nooit eerder werd er hoger gesprongen in de zevenkamp. De olympische kampioene staat dan ook aan de leiding op de Franse meeting. Bij de mannen is Thomas Van der Plaetsen derde.

  Thiam op recordkoers

  Nafi Thiam maakt in Talence haar rentree in de zevenkamp na een kuitblessure. Al op de eerste dag van de zevenkamp lijkt ze daar niet veel hinder meer van te ondervinden. In het hoogspringen wipte ze tot 1,99m steevast bij haar eerste poging over de lat.

   

  Thiam liet de lat dan op 2,02m leggen en ook daarvoor had ze maar één poging nodig. Het vorige record in de zevenkamp stond met 2,01m ook al op naam van Thiam. Daarna probeerde ze ook nog het Belgisch record van Tia Hellebaut te verbeteren, maar over 2,05m raakte ze niet.

   

  Ook in het kogelstoten verbeterde Thiam haar persoonlijke record. Haar eerste worp ging meteen 15,41 meter ver. Dat is haar beste prestatie in de openlucht. In zaal geraakte ze vorig jaar 15,52 meter ver.

   

  Na 4 onderdelen telt Thiam 4.133 punten. Daarmee doet ze voorlopig 77 punten beter dan haar persoonlijk record. Twee jaar geleden eindigde de olympische kampioene in Götzis (Oos) op 7.013 punten. 

  Bekijk de sprong van Nafi Thiam

  Samenvatting dag 1

  Thiam: "Niet bezig met Europees record"

  "Ik kan alleen maar tevreden zijn na dag 1", reageert Nafi Thiam in Frankrijk. "Dit belooft veel goeds voor het vervolg."

   

  De Belgische topatlete neemt in Talence aan haar eerste zevenkamp deel sinds de Europese kampioenschappen van vorig zomer."Ik voel me uitstekend en dat verrast me toch wat. Mijn eerste poging is telkens goed, dat is top."

   

  Morgen kan Thiam het Europees record van Carolina Klüft uit 2007 verbeteren (7.032 punten). "Dit is en blijft een test", reageert ze. "Dat record zit niet  in mijn hoofd, we zullen wel zien."

   

  "Nu wil ik vooral snel naar het hotel voor een behandeling bij de kinesist." Thiam maakt haar comeback na een kuitblessure.

  Lespagnard: "Dit is meer dan ongelofelijk"

  Van der Plaetsen en Hougardy in de top 5

  Ook bij de mannen draaien de Belgen mee voorin. Thomas Van der Plaetsen staat na dag 1 op de 3e plaats, Benjamin Hougardy is 4e.

   

  In het hoogspringen heeft Van der Plaetsen een mooie kans laten liggen. Met 2,04 meter bleef hij ver onder zijn niveau. Daardoor ligt hij nu 22 punten achter op de WK-limiet. Werk aan de winkel dus voor de Europese kampioen van 2016.

   

  Met Kévin Mayer hoeven ze geen rekening meer te houden in Talence. De wereldkampioen en wereldrecordhouder staakte de strijd na 3 wedstrijden.

   

  "Ik kan hier niet zonder pijn kampen", legde hij uit. "En ik wil geen risico's nemen met het oog op het wereldkampioenschap." Als training wil Mayer zondag wel nog deelnemen aan enkele onderdelen.

  Thomas Van der Plaetsen

  Thomas Van der Plaetsen laat veel punten liggen in het hoogspringen.

  Van der Plaetsen: "WK-limiet wordt een moeilijke opdracht"

  "Ik ben een beetje teleurgesteld", reageerde Thomas Van der Plaetsen na de eerste dag. "Het was allemaal net iets minder dan verwacht. Het wordt nog een moeilijke zaak morgen."

   

  "Het overwegende gevoel is dus teleurstelling, maar ik denk dat het nog mogelijk is om heel wat recht te trekken. De WK-limiet wordt een moeilijke opdracht, maar ik moet er gewoon voor gaan. Als ik een iets betere dag heb zondag, kan die limiet eruit komen."

   

  Thomas Van der Plaetsen was zelf ook onder de indruk van de prestaties van Nafi Thiam. "Iedereen zat te kijken en was vol ongeloof toen ze die sprong deed. Het is fantastisch dat ook andere atleten vol ontzag waren voor haar niveau. Het blijft een klassebeest, dat geen offdays kent. Nafi is echt een superster."