• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Belgische voetbalbond maakt 13 miljoen euro winst in 2018 dankzij WK-brons

  " "

  De Rode Duivels bezorgen de KBVB heel wat winst met hun 3e plaats op de Wereldbeker in Rusland.

  De Belgische voetbalbond (KBVB) heeft het boekjaar 2018 afgesloten met een winst van 13,1 miljoen euro. Met dank aan de derde plaats van de Rode Duivels vorige zomer op de Wereldbeker in Rusland. Voor 2019 wordt een verlies van 3,8 miljoen euro gebudgetteerd.

  Het Uitvoerend Comité (UC) van de KBVB raamde begin dit jaar de winst op minstens 8 miljoen euro, maar het is dus een pak meer. Het boekjaar klokte af op 13.121.300 euro, waarvan 7,8 miljoen euro aan WK-opbrengsten.

   

  Geconsolideerd bedroeg de winst zelfs 13.432.700 euro, omdat ook Voetbal Vlaanderen positief afsloot met plus 311.400 euro.

   

  De voetbalbond komt van ver: in 2015 toonden de boeken nog een verlies van 4,6 miljoen euro. Op 3 seizoenen is dat negatief resultaat meer dan goedgemaakt. Het boekjaar 2016 telde 3,5 miljoen euro winst, in 2017 waren er 1,8 miljoen euro groene cijfers en in 2018 dus 13,1 miljoen euro.

   

  Voor 2019 rekent de bond evenwel op rode cijfers met een gebudgetteerd verlies van 3,8 miljoen euro. Enerzijds stijgen de kosten door de uitrol van het 11 punten-plan van CEO Peter Bossaert, waarvoor 2,3 miljoen euro wordt uitgetrokken. Anderzijds gaan ook de normale werkingskosten omhoog door de afschaffing van de baremieke verhogingen en enkele andere aanpassingen.

  "Missen van Final Four Nations League is zware streep door rekening"

  De KBVB betaalt ook een tol voor de minder aantrekkelijke loting voor de voorronde van Euro 2020. "We gaan er nog steeds van uit dat net als vorig jaar de thuismatchen van de Rode Duivels niet uitverkocht zullen zijn", klinkt het.

   

  "Het hoeft ook geen betoog dat het missen van de Final Four van de Nations League een zware streep door de rekening is. Naar volgend jaar toe hopen we in ieder geval op een iets aantrekkelijkere poule in de Nations League (nu was dat IJsland en Zwitserland, red) en uiteraard een eindtoernooi om de cijfers voor 2019 recht te trekken."

   

  Tom Borgions, de financieel directeur van de KBVB, zal de jaarrekening en de begroting zaterdag toelichten op de jaarlijkse algemene vergadering van de bond.