• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Van Mertens en Wickmayer verwacht je ook niet dat ze Henin en Clijsters zijn"

  De 11 Belgische basisspelers tegen Spanje.

  De jonge Rode Duivels verloren gisteren op het EK U21 ook hun tweede groepswedstrijd van Spanje. Filip Joos zag in Reggio Emilia "een betere wedstrijd tegen een betere ploeg". De voetbalcommentator geniet bovendien met volle teugen van het toernooi. "We volgen het te weinig als de Belgen niet meedoen", klinkt het.

  "Iseka speelde een rare rol bij het doelpunt"

  Filip Joos zat na de 2-1-nederlaag van de Belgen tegen Spanje met een minder zure nasmaak in de mond dan na de 3-2 tegen Polen. "De Belgen hebben tegen een echt goede ploeg gespeeld met een bepaalde klasse. Na 70 minuten dacht ik echt dat de Rode Duivels zouden winnen."

   

  "Dat gevoel was na de 2-1 tegen Polen volledig weg en dat doelpunt viel vroeg in de tweede helft. Ik vond het een betere wedstrijd dan de eerste groepswedstrijd, ook tegen een betere ploeg. Tegen Polen liep het met een sisser af en met een ploeg die volledig leegliep. Nu was dat niet het geval. Het liep wel met een mooie knal van Spanje af."

   

  Invaller Leya Iseka speelde volgens Joos een "rare rol" bij dat doelpunt (zie: video onder). "Ik vond hem niet slecht invallen, maar hij speelt wel een hoofdrol op twee sleutelmomenten."

   

  "Ten eerste moet hij trappen op een counter, maar werkt hij niet af. Oké, de bal ligt niet helemaal goed, maar hij moet toch beseffen dat hij als spits moet besluiten op doel. Het was een aanval die zo vloeiend was dat er geen ander orgelpunt mogelijk was dan een schot."

   

  "Ten tweede ligt zijn balverlies aan de basis van het doelpunt van Spanje. Er is nog ruimte om in te grijpen en we wijken ook wel wat, maar dat zijn twee sleutelmomenten waarop hij er niet goed uitzag." (lees verder onder de video)

  Tegen Polen liep het met een sisser af en met een ploeg die volledig leegliep. Nu was dat niet het geval.

  Filip Joos

  Fornals beslist de wedstrijd:

  "De Wolf keepte echt goed"

  Toch zag Joos ook positieve punten. "Ik vond dit een meer hoopgevende prestatie dan tegen de Polen. Ik heb ergens in mijn commentaar gezegd dat je van Elise Mertens en Yanina Wickmayer niet mag verwachten dat ze Justine Henin en Kim Clijsters zijn. Dat zie je ook aan deze groep."

   

  "Ik probeer dat dan ook niet door zo'n bril te bekijken. Je kan hier komen zitten en zeggen: "Hazard en Lukaku hadden deze erin getrapt." Dat is niet eerlijk", verklaart Joos zich nader. "Dit zijn gewoon andere jongens. We weten dat het een andere generatie is, waarvan niet iedereen de A-ploeg zal halen."

   

  "Maar ik heb ook wel een paar goede prestaties gezien. Ik vond Faes-Bornauw sterk centraal achterin en De Wolf keepte echt goed. Het was voor hem ook niet gemakkelijk. Hij had lang niet gespeeld en kreeg ook meteen een doelpunt binnen in het begin van de wedstrijd."

   

  "De hele ploeg was daarna weerbaar", gaat Joos voort. " Schrijvers speelde op de 10 een goede tweede helft en je zag wat voor een gave voetballer hij eigenlijk is. Hij miste ook wel een kans die hij normaal niet laat liggen. Dat zijn wat pechmomenten." (lees voort onder de foto)

  Je kan hier komen zitten en zeggen: "Hazard en Lukaku hadden deze erin getrapt." Dat is niet eerlijk.

  Filip Joos

  "Faes heeft bijna de kleedkamer verbouwd"

  Moeten de Duivels met hun sterkste elf spelen tegen Italië? "Ik heb niet meteen het gevoel dat er bij de Belgen een sterkste ploeg is", verrast Joos. "Ik verwacht een ploeg die ervoor gaat en dat voel ik ook aan die jongens."

   

  "Dat kan "window dressing" zijn, maar Wout Faes, die niet mag spelen door een schorsing, heeft bijna de kleedkamer verbouwd omdat hij niet mag meedoen tegen Italië, denk ik. Zijn kaart was ook belachelijk. Hij zat er enorm mee in dat hij niet mag spelen. Alleen al daarom zou ik hem opstellen, maar dat zal de UEFA niet zien zitten."

   

  "Volgens mij zijn Italië en Spanje ook gewoon de sterkste ploegen in de groep van de Belgen. Italië zit met de "magnifici sei", die wonderbaarlijke zes jongens die niet allemaal wonderbaarlijk zijn, maar wel bij de A-ploeg spelen. Ze willen dit toernooi gewoon winnen en hebben de steun van het enthousiaste thuispubliek." Al was het verlies tegen Polen niet ingecalculeerd.

   

  Wie zijn de concurrenten voor de Italianen? "Onderschat Frankrijk en Engeland niet, Roemenië haalde ook al straf uit. Het klopt wel dat het op een bepaalde manier toch nog altijd jeugdvoetbal is. Er is iets minder controle en er kan plots iets gebeuren. Ik vind het boeiend. Eigenlijk volgen we het te weinig als de Belgen er niet bij betrokken zijn", sluit Joos af.

  Eigenlijk volgen we zo'n EK te weinig als de Belgen er niet bij betrokken zijn.

  Filip Joos

  De analyse van Filip Joos: