• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "De kans dat de Jonge Duivels nu nog doorstoten, is 2 procent"

  Filip Joos

  Filip Joos verzorgt het commentaar vanuit Italië.

  Volgens Filip Joos zat er meer in voor de nationale beloften op het EK tegen Polen. "België slikte te makkelijk goals, dan kan je niet winnen op een toernooi", zag onze commentator in Reggio Emilia. "Tegen Spanje en Italië wordt het andere, maar wel leukere koek."

  "4 kansen weggegeven tegen een matige ploeg"

  "Con rammarico", blikt Filip Joos terug op de match in de taal van het gastland Italië. "Vrij jammerlijk en spijtig, want er zat meer in. België speelde een goed eerste halfuur. Siebe Schrijvers had de kans op de 2-0. Hij doet een geweldige actie, maar vond dan in de zone van de waarheid, de waarheid niet meer. Dat overkomt hem zelden. Hij gebruikt de tip van zijn schoen in plaats van die bal gewoon binnen te schuiven."

   

  "Nadien hebben we de Polen zelf in het zadel geholpen. We slikken te makkelijk tegengoals. Bij die laatste laat Cobbaut zich te makkelijk wegzetten, hoewel die een goede wedstrijd speelde centraal in de defensie."

   

  "Maar zeker die eerste twee goals kwamen er te makkelijk. Dat eerste schot was zeker niet onhoudbaar, dat weet Jackers ook wel. Daarna moet hij ook nog een bal pakken. En als je zulke goals slikt op hoekschop, dan kan je geen match op een toernooi winnen. We hebben een matig team toch 4 grote kansen gegeven en dat kan eigenlijk niet."

   

  VIDEO: Ruime samenvatting van Polen-België 3-2

  "Genoten van Mangala"

  "Een coup de génie ontbrak", gaat Filip Joos voort, "maar kan je dat deze ploeg verwijten?  Ik heb genoten van Orel Mangala. Die was zeker in de betere periode van de Belgen echt goed. Het is jammer dat zijn schot tegen de paal knalt, maar hij had een paar mooie controles en een paar goeie balbehandelingen in huis. Schrijvers vond ik ook goed."


  "Het was niet Heynen zijn match. Hij raakte wel veel ballen, maar hij is het type voetballer dat uitblinkt in matchen die op en neer gaan. Als het wandelvoetbal is, dan zal Heynen niet zo uitblinken. En ook de spitsen brachten met z'n drieën net iets te weinig. Dat kon beter. Amuzu viel goed in, Verschaeren deed zijn best, ... Je mag de ploeg niet afbranden."

   

  VIDEO: Mangala treft de paal in het openingskwartier

  "Een goede raad: vraag een drinkpauze aan"

  Wat nu voor de Jonge Duivels? "Spanje en Italië, dat wordt andere koek", weet Filip Joos. "Dit Polen is een goed team in de organisatie. Die andere ploegen hebben die organisatie ook, maar daarnaast beschikken ze ook over snelheid en betere voetballers."

   

  "Enerzijds zullen het wel leukere wedstrijden worden om te spelen", vermoedt Joos. "Ik denk dat dit een rotmatch was. Het is warm, die Polen staan daar maar, ... Tegen Italië zal het stadion ook gevuld zijn."

   

  "Anderzijds, de kans dat we nog doorstoten is 2 procent op dit moment. Die teams zijn in principe beter. We zitten in de rol van underdog. Ooit waren we daar grandioos in, maar dat zie ik dit team ook niet meteen behappen. Ik zou zeggen: "Toon je, laat je zien!"."

   

  "Wat ik ook als raad zou willen geven aan de federatie: vraag een drinkpauze aan. Het is raar dat we dat niet gedaan hebben. De Polen gingen wel drinken, wij niet. Dan zakt je energieniveau."

   

  "Ik heb boven in het stadion 4 flesjes van een halve liter gedronken en ik geef maar commentaar. De spelers hebben niets gedronken en die hebben heel wat meer inspanningen gedaan."

   

  Woensdag om 18.30u spelen de nationale beloften tegen vice-Europees kampioen Spanje, zaterdagavond volgt de match tegen Italië.

  We zitten in de rol van underdog. Ooit waren we daar grandioos in, maar dat zie ik dit team ook niet meteen behappen.

  Filip Joos