BAS buigt zich op 25 en 26 juni over matchfixingdossier

  Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) zal zich op 25 en 26 juni buigen over het matchfixingdossier in het Belgische voetbal. Uiterlijk vier dagen later, op 30 juni, zullen de drie aangestelde arbiters hun vonnis vellen over de gevorderde sancties. De hele procedure gebeurt achter gesloten deuren.

  Iedereen moet opnieuw aan het woord komen

  KV Mechelen en de 4 vier bestuurders die door de voetbalbond schuldig werden bevonden aan matchfixing, tekenden vorige vrijdag officieel beroep aan tegen die uitspraak bij het BAS. Zij worden gesteund door supporters, wiens tussenkomst door de Geschillencommissie Hoger Beroep onontvankelijk werd verklaard, maar dus naar het BAS stapten. Ook bij het arbitragehof kunnen ze zich als belanghebbende partij aanmelden.

   

  Waasland-Beveren-bestuurders Olivier Swolfs en Dirk Huyck berustten in hun respectievelijke effectieve en voorwaardelijke schorsing van een jaar, maar moeten wel opnieuw getuigen voor de drie aangestelde arbiters van het BAS.

   

  Hetzelfde geldt voor alle andere partijen: voetballer Olivier Myny (vrijgesproken), spelersmakelaars Dejan Veljkovic (tien jaar schorsing), Walter Mortelmans (drie jaar schorsing, waarvan één effectief), Thomas Troch (drie jaar schorsing, waarvan twee effectief) en Evert Maesschalck (vrijgesproken). Enkel Mortelmans liet beroep aantekenen. Bondsprocureur Kris Wagner diende geen arbitrageverzoek in, maar ook hij zal moeten voorkomen.       

   

  Sporting Lokeren, Beerschot en AFC Tubeke zullen eveneens hun zegje mogen doen. Lokeren diende een verzoekschrift in bij het BAS en wedt op twee paarden. Enerzijds vindt de club dat ook Waasland-Beveren gedegradeerd moet worden als de poging tot matchfixing bewezen is, anderzijds claimt Lokeren de vrijgekomen plek van KV Mechelen in 1A.

   

  Met die tweede these snijdt de sportieve degradant in de vingers van Beerschot, dat de promotie naar 1A in geval van een Mechelse degradatie zelf opeist. Tubeke vindt dat Malinwa naar de eerste amateur moet zakken, waardoor de Waals-Brabanders in 1B zouden blijven. 

  Uiterlijk 30 juni moet er duidelijkheid zijn

  Het BAS wil alle partijen op twee zittingsdagen aan het woord laten. De debatten zullen, in tegenstelling tot de zitting bij de voetbalbond, nu wel achter gesloten deuren plaatsvinden. De drie zetelende arbiters hebben nadien vier dagen om een uitspraak te doen. In spoedprocedures zoals deze hoeft het vonnis aanvankelijk niet gemotiveerd zijn. Die motivering moet dan wel binnen de tien dagen na de uitspraak gebeuren.


  Er moet uiterlijk op 30 juni een vonnis zijn, zodat duidelijk is welke club in welke reeks speelt en de kalenders voor volgend seizoen opgesteld kunnen worden. Het oordeel van het BAS is definitief, al kunnen de partijen wel nog naar de burgerrechter stappen. Dat is evenwel in strijd met de reglementen van de KBVB en de Pro League.