• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Froome breekt dijbeen, elleboog en enkele ribben bij zware val

  Chris Froome vlak voor zijn val in de parcoursverkenning.

  Chris Froome vlak voor zijn val in de parcoursverkenning.

  Het verdict is zwaar voor Chris Froome na zijn zware val tijdens de verkenning van de Dauphiné-tijdrit. De renner van Team Ineos heeft verschillende breuken opgelopen en mist logischerwijs de Ronde van Frankrijk.

  Verslag in Het Journaal:

  Windstoot blaast Froome van de weg

  Chris Froome verloor de controle over zijn stuur toen hij tijdens de parcoursverkenning even aan zijn neus wilde krabben. Net op dat moment blies er een stevige wind, waardoor Froome met 60 km/u tegen een muurtje knalde. In het ziekenhuis werden een dijbeenbreuk, elleboogbreuk en enkele gebroken ribben vastgesteld.

   

  "Chris is naar het ziekenhuis van Roanne gebracht", aldus teamarts Richard Usher. "Hij onderging verschillende onderzoeken en houdt aan zijn val verschillende breuken over: één in de elleboog, dijbeen en hij brak ook enkele ribben.

   

  "Hij is nu overgebracht met de helikopter naar het ziekenhuis van St-Etienne voor verdere behandeling. De focus ligt vanaf nu op zijn herstel en we gaan hem daar 100 procent in steunen."

  Chris Froome werd per helikopter naar Saint-Etienne gevoerd.

  Chris Froome werd per helikopter naar Saint-Etienne gevoerd.

  Brailsford: "Zullen Chris zo veel mogelijk steunen"

  Manager Dave Brailsford: "Onze grootste bezorgdheid gaat nu naar Chris, om ervoor te zorgen dat hij de beste verzorging krijgt, zodat hij zo snel mogelijk kan herstellen. Het is een moeilijke dag voor het team, maar onze sterkte is ook dat we er op zo'n momenten allemaal voor elkaar zijn en we gaan Chris en zijn familie zo veel mogelijk steunen."

   

  "Ook al kennen we allemaal de risico's verbonden aan het vak, het is altijd traumatiserend wanneer een renner valt en nog meer als het om zo'n zware blessures gaat. Chris had heel hard gewerkt om de goede vorm te pakken te krijgen, hij was op schema voor de Tour die hij nu zal missen. Een van de grote sterktes van Chris is zijn mentale kracht en zijn veerkracht en we gaan hem alle steun bieden in zijn herstel en hem helpen in zijn toekomstige doelen."


  Het nieuws over Froome is de tweede grote tegenslag voor Team Ineos dit seizoen. Een week voor de start van de Ronde van Italië zag het zijn Giro-kopman Egan Bernal uitvallen met een sleutelbeenbreuk. Voor Froome is de Dauphiné traditioneel zijn belangrijkste voorbereidingswedstrijd voor de Tour. De Brit won de Ronde van Frankrijk in 2013, 2015, 2016 en 2017.

  Dave Brailsford

  Dave Brailsford

  Poels: "Ik was in shock"

  Chris Froome verkende de tijdrit samen met ploegmaat Wout Poels. De Nederlander doet het verhaal van de valpartij. "We reden zo'n 65 km per uur in de afdaling. Ik reed achter hem. De wind pakte zijn voorwiel en hij ging keihard onderuit. Dat was het eigenlijk. Het ging heel snel. Ik reed tien meter achter hem. Het was een harde klap en ik was wel even in shock", getuigt Poels.

   

  "Als je met zo'n snelheid onderuit gaat, en we hebben maar zo'n pakje aan, dan is dat niet lekker. De wagen van de ploegleiding reed achter hem, een ambulance was gelukkig ter plaatse, toevallig op slechts 100 meter. Ik heb nog even gewacht, maar ik had er geen behoefte aan om hem daar te zien liggen. Ik wist dat hij in goede handen was, goed werd verzorgd en ik niet veel voor hem kon doen."

   

  "Dan kom je daarna in de bus en moet je toch even bekomen en iets omschakelen in je hoofd, want je moet zelf ook weer aan de bak. De koers gaat gewoon door, de knop moet omgedraaid worden, weer de focus zoeken. Dat duurde toch even."

  Wout Poels

  Wout Poels