• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Froome: "Dat we met 3 leiders naar Tour gaan, is vooral een probleem voor de tegenstand"

  Chris Froome wil in juli voor de 5e keer de Tour winnen.

  Chris Froome wil in juli voor de 5e keer de Tour winnen.

  Chris Froome is vanaf vandaag een van de grote attracties in het Critérium du Dauphiné, het aperitiefconcert voor de Tour de France. "Of er binnen Team Ineos onderlinge concurrentie is voor de Tour? Geraint Thomas en ik zijn al 10 jaar lang goede vrienden", zegt Froome in een gesprek met Sporza.

  Froome: "Nu ben ik veel frisser dan vorig jaar"

  Vorig jaar was Froome niet van de partij in de Dauphiné, omdat hij moest uithijgen van zijn Giro-zege. "Nu ben ik een stuk frisser dan vorig jaar. Toen had ik 3 grote rondes op een rij gereden (Tour-Vuelta-Giro). Nu is de Tour mijn eerste grote ronde van het seizoen."

  Na een hoogtestage in Tenerife kan Froome voor de 4e keer het Critérium du Dauphiné op zak steken. "Natuurlijk wil ik de Dauphiné graag weer winnen", zegt de viervoudige Tour-winnaar. "Ik denk dat het wel in orde is met mijn vorm."

   

  "Ik verwacht wel niet dat het gemakkelijk zal worden. Er staan heel wat goede klassementsrenners aan de start. Het niveau zal heel hoog zijn in de Dauphiné."

  "Zou heel speciaal zijn om in het clubje-Merckx te komen"

  Maar de Tour is en blijft natuurlijk het hoofddoel. "Ik zit er de hele tijd mee in mijn hoofd. De voorbije weken deden we ook al heel wat verkenningen. Het zou heel speciaal zijn om in dat clubje renners (Anquetil, Hinault, Merckx en Indurain) te komen die 5 keer de Tour gewonnen hebben."

   

  Met Bernal en Thomas telt Team Ineos nog 2 grote kanonnen die de Tour kunnen winnen. "Dat is geen probleem", zegt Froome. "Het zal meer een probleem zijn voor onze tegenstanders."

   

  Van onderlinge concurrentie is er volgens Froome geen sprake. "Geraint en ik trainen bijna elke dag samen, op trainingskamp in Tenerife en thuis in Monaco. We zijn al 10 jaar lang goede vrienden."

   

  Froome denkt ook al aan het WK in eigen land (in Yorkshire). "Misschien zal ik een doel maken van de tijdrit", zegt de Brit. "De wegkoers kan weer een prooi zijn voor Peter Sagan."

   

  Froome (34) nadert ondertussen het einde van zijn carrière. "Wanneer ik zal stoppen, weet ik nog niet. Ik bekijk het jaar per jaar. Zolang ik gemotiveerd ben en de conditie goed is, blijf ik het proberen."