• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Gerlo: "De rollercoaster van Barty en het juiste tennislichaam van Vondrousova"

  " "

  Barty (onder) en Vondrousova (boven) spelen vandaag voor het eerst een grandslamfinale.

  Dirk Gerlo werpt voor ons elke dag een blik voor of achter de schermen van Roland Garros. Vandaag kan de tenniscommentator niet om de vrouwenfinale - een onuitgegeven Barty-Vondrousova - heen.

  Match van de dag op vrijdag

  Neen, het was niet Federer-Nadal. Jammer wel. De verwachtingen waren danig hooggespannen, maar de slechte weersomstandigheden speelden vooral Roger Federer parten. Niet dat de Zwitser niet wou, maar door de wind sukkelde Federer met zijn timing waardoor de vesting Nadal innemen onbegonnen werk was.

   

  Dus, match van de dag: Barty-Anisimova. Wat een omwentelingen. Barty 5-0 voor in set 1 en die toch verliezen. De tweede 3-0 achterstaan, dan 6 games op een rij pakken en de set winnen. En tot slot een break ongedaan maken in set 3 en die winnen bij haar 6e matchpunt.

   

  Een roallercoaster dus, zei Barty: "Dit was een van mijn zwaarste matchen ooit, mentaal en fysiek. Ik speelde bij momenten fantastisch, op andere momenten verschrikkelijk. Maar ik stond er toen het het meest nodig was."

   

  "En nu die finale. ’t Is 46 jaar geleden dat Margaret Court hier als laatste Australische won. Winnen zou ongelooflijk zijn. Hier hebben we zo hard voor gewerkt. Nu moeten we gewoon genieten van het moment. Dat is de enige manier. Op de baan stappen en ervan genieten. Vrij kunnen tennissen, da’s het doel. Zo speel ik mijn beste tennis en daar moet ik dus naar op zoek gaan."

   

  De ouders van Ash Barty, Rob en Josie, zullen er straks net niet bij zijn voor de finale van hun dochter. Ze waren op het vliegtuig gestapt richting Engeland om daar dan het grasseizoen van hun dochter te volgen. Aan snel succes op gravel hadden ze niet meteen gedacht. Maar omdat de trip van Down Under naar Europa toch ruim 24 uur duurt, geraken ze niet meer op tijd in Parijs.

   

  Er zullen,  in de Australische nacht, wel miljoenen kijkers zijn in Australië voor de finale.

  Tsjechisch tennis

  Marketa Vondrousova is dus de tegenstander in die finale. Ik had het hier al over haar verleden, de blessures, haar tattoo. Vondrousova is 1 van 6 Tsjechische speelsters in de top 100 van het enkelspel. Nog niet zo lang geleden waren dat er zelfs 9.

   

  In het dubbelspel staan ook 6 Tsjechische speelsters in de top 20. Een enorme luxe is dat. Tussen 2011 en 2018 won Tsjechië 6 keer de Fed Cup. Bij de mannen won het in 2012 en 2013 2 keer de Daviscup. Dat succes komt niet uit het niets.

   

  Het Tsjechische tennis heeft diepe wortels.  Jaroslav Drobny en Jan Kodes waren in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw de eerste grandslamwinnaars. Later volgden onder anderen  Ivan Lendl, Martina Navratilova (allebei nu de Amerikaanse nationaliteit, red), Jana Novotna, Hanna Mandlikova, Petr Korda, Petra Kvitova. De ruim 20 verschillende grandslamwinnaars in het dubbelspel vermeld ik niet eens.

   

  De jonge spelers hebben elke generatie opnieuw tal van voorbeelden om zich aan te spiegelen. Het rigide systeem van het vroegere Oostblok is verdwenen. Er is nu een wisselwerking tussen privé-initiatief en werking van de federatie.

   

  Het beschikbare geld wordt eerder in de opvolging en begeleiding van de coaches en de jongeren gestoken dan in het organiseren van grote proftoernooien. De eigen spelers krijgen voldoende kansen in de kleinere toernooien en reizen in tegenstelling tot het verleden vaak naar het buitenland.

  Marketa Vondrousova

  Carl Maes van de Kim Clijsters Academy was recent nog op een congres in Praag. Wat hem opviel: "Er is nog altijd geen grote luxe, interne motivatie is belangrijk voor hen. Tsjechische atleten zijn meestal groot, fysiek sterk. Ze slaan hard,  gebruiken prima de kwaliteiten van hun lichaam. En vooral, ze raken allemaal de bal enorm zuiver. “


  Wim Fissette, de coach van Victoria Azarenka, ging in het verleden al eens testen met Petra  Kvitova. Hij heeft hetzelfde gevoel als Maes: "Ik heb niet de indruk dat de federatie geweldig werk levert. Er is geen "winning formula". Er zijn wel een aantal geslaagde privé-initiatieven. En, er wordt veel getennist."

   

  "En succes zien doet geloven in succes. Er is een motivatie om er alles voor te doen.  En inderdaad, de spelers zijn fysiek sterk, ze hebben het juiste lichaam voor tennis. Maar verder heb ik geen pasklare verklaring."

   

  Kijken of Marketa Vondrousova, 38 jaar na Hana Mandlikova en ook als 19-jarige de volgende Tsjechische grandslamwinnares in Parijs wordt. Zij heeft bovenop de typisch Tsjechische kwaliteiten ook het instinct, de touch, het anticipatievermogen en de  mentale stabiliteit om niet al te zeer onder de indruk te zijn van de omstandigheden.

  Dirk Gerlo