• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Australische voetbalsters krijgen zelfde minimumverloning als mannen

  Voetbalsters klagen al jaren de financiële kloof tussen mannen en vrouwen aan.

  In Australië hebben de professionele voetbalvrouwen vlak voor aanvang van het WK een mooie slag thuisgehaald. Profspeelsters zullen namelijk hetzelfde minimum aan geld krijgen als hun mannelijke collega's. 

  "We zijn trots aan te mogen kondigen dat professionele voetbalvrouwen in de W-League vanaf nu hetzelfde minimum zullen verdienen als hun mannelijke collega's in de A-League", zo kondigde John Didulica, CEO van Professional Footballers Australia (PFA), aan. De aankondiging komt er enkele dagen nadat de PFA openlijk ijverde de wereldvoetbalbond FIFA te willen verplichten iets te doen aan de prijzenpot in het WK.

   

  Heel wat voetbalsters ijverden de voorbije jaren voor gelijke premies tussen mannen en vrouwen. Het Amerikaanse vrouwenteam klaagde in maart nog maar de eigen federatie aan omwille van genderdiscriminatie. Ada Hegerberg, Gouden Bal-winnares, weigert voor de nationale ploeg van Noorwegen te spelen uit protest voor het lage prijzengeld voor vrouwen op het WK. 

   

  In Nederland bleven ze alvast niet met de pakken zitten. De Nederlandse voetbalbond (KNVB) kondigde aan dat de premies op grote toernooien voor de Oranje Leeuwinnen, de regerende Europese kampioen bij de vrouwen, op termijn even hoog zullen liggen als die bij de mannen.