• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  “De Yellow Tigers groeien naar het niveau van de toplanden toe”

  De Yellow Tigers hebben afgelopen dagen hoge ogen gegooid in de volleybalwereld. Tegen alle verwachtingen in versloegen ze toplanden Rusland en Servië in de derde week van de Nations League. Specialist van het huis Marc Willems ziet de toekomst voor de Tigers rooskleurig in: “Het team heeft enorme stappen vooruit gezet.”

  De Yellow Tigers gingen de derde week in de Nations League met bescheiden verwachtingen in. Met toplanden Rusland, Polen en wereldkampioen Servië stonden ze dan ook voor een loodzwaar drieluik.

   

  Maar de jonge ploeg van Gert Vande Broek verbaasde vriend en vijand. Dinsdag wonnen ze van Rusland maar woensdag bleek Polen te sterk voor de Tigers. De kers op de taart volgde dan gisteren toen ze wereldkampioen Servië in drie sets naar huis speelden.

  “Fantastische prestatie van Tigers, maar tegenstand was niet op zijn best”

  Ook onze volleybalman Marc Willems had dit niet verwacht. “Ik heb met verbazing naar de wedstrijden gekeken. Maar we moeten meteen wel twee dingen onderscheiden. De prestaties van de Belgen waren zonder meer fantastisch, winnen tegen de wereldkampioen had niemand voor mogelijk geacht. Maar Servië speelde niet met zijn basisploeg, net zomin als Rusland.”

   

  “In de Volley Nations League zitten een hoop landen die voor 5 jaar verzekerd zijn van hun ticket. Ze gebruiken die Nations League zo om andere jonge speelsters in te passen. Zo spelen sommige toplanden hier niet op volle sterkte. "

   

  "We moeten de prestatie van de Tigers toch in de juiste context plaatsen. Hoewel het fantastisch is dat ze die toplanden hebben kunnen kloppen, waren Servië en Rusland hier niet echt op hun sterkst.”

  “Winst tegen Japan blijft hun strafste prestatie”

  Voor de meest indrukwekkende prestatie van de Yellow Tigers in deze Nations League moeten we misschien wel terug naar week 1 van de Nations League.

   

  “De strafste prestatie was tegen Japan. Daar hebben de Tigers de nummer 6 van de wereld weggezet die wél met zijn sterkste bezetting aantrad. Ook dat ze tegen Thailand weer hebben kunnen winnen was heel knap.”

  “De Tigers hebben op elk vlak stappen vooruit gezet”

  Het is duidelijk dat de Yellow Tigers de laatste weken een positieve evolutie hebben doorgemaakt. Ook Marc Willems beseft dat er nog veel toekomstmuziek zit in de jonge ploeg van bondscoach Gert Vande Broek. 

   

  “De Tigers hebben met hun jonge ploeg ontzettend grote stappen gezet, op elk vlak. Wat mij enorm heeft gecharmeerd was de drive die in de ploeg zit. Een ongelofelijke vechtlust. Ik heb de Belgen ook nooit zo weten te verdedigen als nu."

   

  "Ik denk dat ze zelfs met de sterke generatie van vroeger nooit zo’n constant niveau tegen de toplanden hebben gehaald. Als ze hun spel kunnen aanhouden dan oogt de toekomst heel erg mooi.”

  Celine Van Gestel (l) is één van de uitblinksters bij de Yellow Tigers.

  Wie waren voor Marc Willems de uitblinkers bij de Yellow Tigers? “Het is wat oneerlijk om er enkelen uit te pikken. Britt Herbots heeft een enorme progressie gemaakt en ook Celine Van Gestel heeft me met haar aanvallende bijdrage enorm gecharmeerd.”


  “Ook Ilka Van De Vyver heeft als speelster van de oudere generatie haar rol als kapitein en draaischijf van de ploeg heel goed op zich genomen. Maar zoals ik zei is het oneerlijk om alle anderen niet te vernoemen. Bijna iedereen heeft enorme stappen vooruit gezet, en dat belooft voor wat komen zal.”


  “Eén ding is alvast duidelijk geworden tijdens deze Nations League: de Belgen worden door geen enkel land meer weggespeeld. Ze geven zich niet gewonnen en blijven vechten. Hun niveau is stilaan richting het niveau van die toplanden aan het gaan.”

  “De Nations League is op papier het sterkst bezette toernooi in de wereld”

  Over de Nations League is de afgelopen tijd al heel wat gezegd en geschreven. Aan het jaarlijkse toernooi hangen namelijk geen tickets voor WK’s of Spelen vast, enkele de eer staat er op het spel. Hoe moeten we de internationale waarde van die Nations League inschatten?

   

  “Als je de Nations League naast een EK of een WK legt, dan heb je op papier in de Nations League gewoon de allersterkste bezetting. Op een EK of WK heb je toch ook altijd nog enkele zwakkere landen ertussen zitten.”

   

  “Net door die sterke bezetting is het voor een jonge groep als de Yellow Tigers ontzettend belangrijk om in die hoogste klasse van de Nations League te kunnen blijven. Het spelen van zo’n topwedstrijden is enorm belangrijk voor de groei van de groep.”

  Drukke zomer met olympisch kwalificatietornooi en EK

  Binnen twee weken loopt de Nations League op zijn einde. Dan is het toewerken naar een drukke volleybalzomer, want in augustus en september staan er nog het Olympisch kwalificatietoernooi en het Europees Kampioenschap op de agenda. Zakken de volleybalvrouwen met verhoogde ambities af naar die tornooien?

   

  “Ik blijf realistisch wat het olympisch kwalificatietoernooi betreft”, zegt Willems. “Ze spelen daar tegen Nederland en Italië en die zijn gewoon beter. De kansen dat ze zich daar zullen plaatsen zijn gewoon bijzonder klein. Dat is de realiteit.”

   

  “Op het EK in augustus is de eerste ronde overleven dan weer een must. Dan hangt het er van af tegen wie je uitkomt in de knock-outs. Als ze daar kunnen stunten weet je natuurlijk nooit.”