• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Gianni Infantino met applaus opnieuw verkozen als FIFA-voorzitter

  Gianni Infantino

  Gianni Infantino spreekt de FIFA-leden toe op een congres in Parijs.

  De Zwitser Gianni Infantino (49) volgt zichzelf op als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. De Zwitser was de enige kandidaat bij de verkiezing op het FIFA-congres in Parijs en kreeg een luid applaus.

  Gianni Infantino leidt de FIFA sinds februari 2016. Hij volgde toen zijn landgenoot Joseph Blatter op, die wegens corruptie een schorsing van 6 jaar uitzit.

   

  Nu doet hij er een termijn bij. De 211 FIFA-leden hebben hem vandaag in Parijs een nieuw mandaat gegeven. Dat loopt tot 2023.

   

  "De voorbije jaren waren niet makkelijk", zei Infantino voor zijn herverkiezing. "Ik heb fouten gemaakt, maar ik heb ook zaken proberen aan te pakken. En vandaag heeft niemand het meer over crisis, schandalen of corruptie, wel over voetbal."

   

  "Daar wil ik jullie voor bedanken, want dankzij jullie staan we hier voor een nieuwe FIFA. een organisatie die synoniem staat voor geloofwaardigheid, vertrouwen en integriteit."

   

  "Voor corruptie is hier geen plaats meer. We voeren een nultolerantiebeleid. Laat dat duidelijk zijn aan iedereen hier aanwezig", zei de voorzitter streng.

   

  Infantino sprak in zijn speech ook nog over de gezonde financiële situatie bij de FIFA. Onder zijn beleid zijn de inkomsten gestegen van 4,6 naar 6,4 miljard dollar (van 4,08 naar 5,7 miljard euro).

   

  Een van de belangrijkste verwezenlijkingen van Infantino is dat het WK in 2026 niet met 32, maar wel met 48 landen gespeeld wordt.

  Vandaag heeft niemand het meer over crisis, schandalen of corruptie, wel over voetbal.

  Gianni Infantino