• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Lokeren stapt naar BAS om behoud in 1e klasse af te dwingen

  Walter Van Steenbrugge

  "Op aanraden van onze advocaat Walter Van Steenbrugge starten we een beroepsprocedure op bij het BAS."

  Na een paar dagen beraadslagen heeft Lokeren beslist om naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) te stappen. De club is het niet eens met de conclusies van de Geschillencommissie in het dossier naar matchfixing. Waasland-Beveren werd immers vrijgesproken, waardoor Lokeren naar 1B degradeert.

  De Geschillencommissie Hoger Beroep besliste op basis van het onderzoek van de voetbalbond om KV Mechelen te bestraffen voor zijn poging tot matchfixing met de degradatie. Het Mechelse plaatsje in 1A zal worden ingenomen door Beerschot en niet door Lokeren, dat zijn lot verbonden had met Waasland-Beveren.

   

  Maar omdat bij Waasland-Beveren enkel 2 bestuurders werden bestraft en niet de hele club moet Lokeren toch naar 1B, aangezien het zelf laatste eindigde in de competitie en dus om sportieve redenen zou moeten degraderen.

   

  Lokeren probeert nu via het BAS toch nog in de hoogste reeks te mogen blijven. "Onze advocaat Walter Van Steenbrugge heeft de voorbije dagen het vonnis uitvoerig bestudeerd. Op zijn aanraden starten we dinsdag een beroepsprocedure op", laat Lokeren weten. "De club volgt meester Van Steenbrugge in zijn overtuiging dat er voldoende juridische gronden zijn om deze stap te zetten."

  Van Steenbrugge: "Ofwel vrijuit ofwel de degradatie, iets anders kan niet"

  Advocaat Walter Van Steenbrugge hekelt vooral de inconsequentie van de Geschillencommissie. "We begrijpen niet dat de fouten die de bestuurders van Waasland-Beveren gemaakt hebben de club niet aangerekend worden."

   

  "Wij vinden nog altijd dat Waasland-Beveren ook geprobeerd heeft de match te vervalsen, maar zelfs al geloof je alleen dat de bestuurders hun meldingsplicht niet zijn nagekomen, dan nog is de sanctie de degradatie."

   

  "Het is misschien erg voor de betrokken club, maar het bondsreglement is wat dat betreft een binair systeem: ofwel ga je hiervoor vrijuit ofwel is er de degradatie. Als je op Europees niveau nog enigszins geloofwaardig wil overkomen, moet je je eigen reglement naleven."

   

  "Ik neem nu aan dat het BAS een spoedprocedure zal starten en dat we over 2 weken, hoogstens 3 weken, een uitspraak kennen, zodat de kalendermaker tijdig aan de slag kan gaan. Mét Lokeren in 1A."