• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Racing Genk stelt Felice Mazzu voor: "De ideale nieuwe T1"

  Felice Mazzu

  Felice Mazzu verlaat Charleroi voor Racing Genk.

  Felice Mazzu wordt de opvolger van Philippe Clement bij Racing Genk. De Belgische landskampioen heeft hem vandaag voorgesteld op een persconferentie. Mazzu (53) was sinds 2013 coach van Charleroi. Hij krijgt bij Genk een contract van onbepaalde duur. "Het DNA zit goed: Felice is een strijder."

  Genk moest op zoek naar een nieuwe trainer, omdat Philippe Clement niet kon weerstaan aan de lokroep van zijn ex-club Club Brugge. Meteen circuleerde de naam van Mazzu, maar ook die van Bernd Storck, die in 2019 successen boekte bij Moeskroen, en die van Ivan Leko, die bij Club weg moest.

   

  Uiteindelijk viel de keuze op Mazzu. Genk geeft al wat korte toelichting in een persbericht: "Mazzu presteert al 6 jaar op topniveau in de Belgische hoogste klasse. Hij zorgde bij Charleroi voor continuïteit, een sterk tactisch plan én resultaten. Dat leverde hem in 2017 de Trofee Raymond Goethals op en in 2018 was hij Trainer van het Jaar."

   

  Technisch directeur Dimitri De Condé: "Felice is voor ons de ideale nieuwe T1. De capaciteiten zitten goed: wat Felice de afgelopen 6 jaar met Charleroi presteerde, is indrukwekkend. De drive zit goed: hij is vastberaden om te slagen bij Genk. En het DNA zit goed: Felice is een strijder, een echte winnaar. De supporters mogen gerust zijn, ook volgend seizoen zullen de shirtjes van de spelers kletsnat zijn."

  Mazzu wil Karel Geraerts als rechterhand

  Felice Mazzu brengt in zijn zog mogelijk Karel Geraerts mee als assistent. Mazzu had ook graag Samba Diawara, zijn T3 bij Charleroi, meegenomen, maar Mehdi Bayat stelde zijn veto.

   

  Geraerts, die in de jeugd 2 seizoenen voor Genk voetbalde, heeft wel oren naar het voorstel, maar heeft de knoop nog niet doorgehakt. Morgen zit hij samen met de club.

  Grote uitdaging: meteen Champions League, vertrekkers vervangen

  Er wacht Mazzu in Limburg geen makkelijke taak. De kampioenenploeg dreigt een pak sterkhouders te verliezen: onder meer voor Trossard, Berge, Malinovski en Samatta is veel interesse. Voorlopig is er wel nog niemand weg.

   

  Bovendien moet de man die 1 keer in Europa aantrad meteen de Champions League in. In 2015 loodste hij Charleroi voorbij Beitar Jeruzalem, maar in de 3e voorronde van de Europa League was Zorja Loehansk uit Oekraïne te sterk. Pikant detail: bij Loehansk speelde toen een zekere Malinovski, die met 3 goals in de 2 matchen een stevig aandeel had in de Europese exit van Charleroi.

  De voetbalcarrière van Felice Mazzu

  De mijnwerkerszoon van Italiaanse ouders - daar is een link met Genk - is geboren en getogen in Charleroi. Hij voetbalde voor de jeugd van Sporting Charleroi. Zijn trainerscarrière begon in 1990 bij de jeugd van RCS Nijvel. Na passages bij de lagereklassers Marchienne, Braine en Leopold Ukkel, dwong hij in 2008 als assistent van Philippe Saint-Jean met Tubeke de promotie naar eerste af.


  Aan de zijde van Saint-Jeans opvolger Albert Cartier zakte Mazzu met Tubeke evenwel al na één seizoen, waarna hij overnam als hoofdtrainer. In zijn eerste seizoen bij WS Woluwe promoveerde hij in 2011 meteen van derde naar tweede. Zijn successen sprongen in het oog in het Waalse landsgedeelte: zijn naam werd in het najaar van 2012 genoemd bij Standard als opvolger van Ron Jans, maar het was in mei 2013 dat hij weer in eerste bij Charleroi belandde.


  In zijn zes seizoenen bij Charleroi haalde hij 3 keer Play-off I, in 2015  bezorgde hij Charleroi voor het eerst in 21 jaar een Europees ticket. 2017-2018 was zijn beste seizoen: hij leverde Charleroi op de 3e plaats af achter Anderlecht en Club Brugge, al liep het mis in Play-off I. Hij werd daarvoor gelauwerd als Trainer van het Jaar en met de Trofee Raymond Goethals. Dit seizoen verloor Charleroi als winnaar van Play-off II de barrage voor een Europees ticket van Antwerp.

  Genk heet Mazzu welkom met filmpje: