• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Clement bij presentatie: "Ik kon moeilijk aan deze uitdaging weerstaan"

  Philippe Clement verlaat landskampioen Genk voor Club Brugge.

  Na twee jaar keert Philippe Clement terug naar zijn oude nest, Club Brugge. De nieuwe hoofdtrainer gaf vanmorgen zijn eerste persconferentie voor Club. "Bij Genk had ik met de titel het summum bereikt. De uitdaging in Brugge heeft de doorslag gegeven."

  Na een kort intermezzo bij Waasland-Beveren en een kampioenenjaar bij KRC Genk keert Philippe Clement terug naar Brugge. Hij heeft een contract voor drie seizoenen ondertekend.

   

  Voorzitter Bart Verhaeghe is opgetogen met de komst van de succescoach, zo vertelde hij vanochtend aan de media. "Als stabiele topclub is het een hele uitdaging om te blijven verbeteren, maar wij zetten graag een tandje bij", zei Verhaeghe.

   

  "Dat zie je ook bij Philippe Clement. Hij heeft heel gedreven, professioneel en verstandig aan zijn carrière als speler gebouwd. Ook als trainer heeft hij geen stap overgeslagen. Hij heeft met veel passie aan zijn loopbaan gewerkt en komt nu weer bij Club Brugge."

   

  "Het is een gigantische troef dat je elkaar goed begrijpt en dat de trainer het DNA van de club kent. Het sterkt me in het vertrouwen dat we naar een vruchtbare toekomst gaan samen."

   

  Had het bestuur al gepolst bij Clement tijdens het seizoen? "Nee, zolang het seizoen duurt, ben je enkel op Club Brugge gefocust", zei manager Vincent Mannaert.

   

  "Maar we hebben geoordeeld dat we beter aan een nieuw hoofdstuk begonnen. Dan kom je bij de beste trainer van België uit, die het ook bewezen heeft bij Waasland-Beveren en Genk."

  We wilden aan een nieuw hoofdstuk beginnen en dan kom je uit bij de beste trainer van België.

  Vincent Mannaert, manager Club Brugge

  "Uitdaging bij Club Brugge was groter"

  Philippe Clement kon kiezen tussen een verlengd verblijf in Genk of een nieuwe uitdaging bij Club Brugge.

   

  "Ik heb vrijdag pas de knoop doorgehakt, na een hele nacht piekeren", zei hij. "Ik heb de plus- en minpunten afgewogen en uiteindelijk een keuze gemaakt, maar ik ben er 200% van overtuigd dat het de juiste beslissing is."

   

  "Wat de doorslag heeft gegeven? De uitdaging. Bij Genk heb ik het summum bereikt met de landstitel. Daar had je wel nog een mooie uitdaging met de Champions League, maar ik vond de uitdaging bij Club nog groter."

   

  "Hier was ik twee jaar geleden al aan een project begonnen. Als je op twee plaatsen kampioen kan spelen en als je het project van de Academie, waar ik zes jaar bij betrokken was, daarbij kan betrekken, dan is het mooi om die twee werelden bij elkaar te brengen."

  "Opgeklommen van allerlaagste naar allerhoogste"

  Clement heeft nu twee keer zijn contract vroegtijdig verbroken. "Een jobhopper? Er zijn altijd mensen die etiketten willen plakken. Als je mijn volledige parcours bekijkt, zie je dat ik een logisch traject heb afgelegd. Ik heb altijd een stapje hogerop gezet. Ik ben begonnen bij het allerlaagste en ben zo opgeklommen naar het allerhoogste."

   

  "Ik heb niet veel collega's die beloftecoach zijn geweest en zes jaar in een rol van hulpcoach hebben gezeten. Er was toen ook interesse, maar ik heb altijd geweigerd. Ik heb een logisch parcours gevolgd. Ik wil niet elk jaar iets anders, maar moet toegeven dat ik moeilijk aan deze uitdaging kon weerstaan."

  "We praten inderdaad met Gert Verheyen"

  Clement sprak op de persconferentie van Club Brugge meteen over "prijzen pakken", woorden die hij bij Genk nooit in de mond durfde te nemen. Ligt daar het verschil? "Uiteraard, in Genk had die spelersgroep nog nooit iets gewonnen. We moesten dus de druk weghouden en dat is fantastisch goed gelukt."

   

  "Bij Club Brugge willen ze altijd prijzen winnen, ik heb het 16 jaar lang niet anders geweten. We gaan de Academie nog nauwer betrekken bij het eerste elftal. Ik wil matchen winnen en spelers beter maken. Dat is mijn hoofddoel. Als dat lukt, mag je dromen van prijzen pakken."

   

  De enige vraag die nog rest: wie gaat Clement helpen bij deze uitdaging? "Er zijn nog veel vraagtekens", geeft Clement toe. "We hebben al een aantal gesprekken gevoerd met de huidige staf, maar spreken ook met nieuwe mensen. We willen niet al onze eieren in één mand leggen."

   

  "Gert Verheyen? Daar zijn we inderdaad mee aan het praten. We kunnen heel complementair zijn. Gert staat ook open voor de uitdaging, maar hij moet eerst een overeenkomst vinden met de club."

  Philippe Clement net voor zijn voorstelling: