• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Opvallend: Espérance Tunis wint CL na 1,5 uur wachten op ref

  Espérance Sportive de Tunis wint voor de tweede keer op een rij de Afrikaanse Champions League.

  Espérance Sportive de Tunis (EST) heeft op bizarre wijze de Afrikaanse Champions League gewonnen. De ploeg uit Tunesië won de return van de finale in eigen land van Wydad Casablanca uit Marokko. Die stapten na een uur uit onvrede met de arbitrage van het veld. Anderhalf uur later floot de scheidsrechter af.

  De heenwedstrijd vorige week tussen Tunis en Casablanca eindigde op een gelijkspel in de Marokkaanse kuststad. De scheidsrechter maakte in die wedstrijd heel wat dubieuze fouten en werd door de Afrikaanse voetbalbond (CAF) 6 maanden op non-actief gezet.

   

  In de terugwedstrijd in Tunesië scoorde Mohamed Belaïli net voor de rust voor EST. Het stadion ontplofte en de 60.000 toeschouwers vierden al feest alsof de buit binnen was.

  Defecte VAR

  De wedstrijd keerde in de 60e minuut volledig, nadat de zeer ervaren Gambiaanse scheidsrechter Bakkary Gassama de gelijkmaker van Wydad Casablanca al dan niet terecht afgekeurd had voor buitenspel.  

   

  De spelers van Casablanca vroegen aan de arbiter om de VAR te raadplegen, maar die was blijkbaar defect. De spelers stapten furieus het veld af. De sfeer werd grimmig tussen spelers, bestuursleden en de scheidsrechters.

   

  De wedstrijdleiding ging in de catacomben van het stadion beslissen wat ze gingen doen. Ondertussen probeerden de spelers van EST zich warm te houden door te lopen en de bal rond te spelen, maar ze gaven dat na een tiental minuten op. De fans bleven heel de tijd zingen.

   

  Na anderhalf uur wilden de spelers van Wydad Casablanca nog altijd niet spelen. De scheidsrechter besloot de wedstrijd af te fluiten, waardoor Tunis de Champions League beker voor een tweede keer op een rij in de lucht mocht heisen.

   

  De legendarische 46-jarige doelman van Egypte Essam El-Hadary reageerde op twitter op de heisa rond de finale. "Wat hier vanavond gebeurde zal een negatieve invloed hebben op het Afrikaanse voetbal. Afrika leeft nog altijd in een geïsoleerd deel van de planeet."

  De sfeer werd even grimmig