• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Refs moeten broeksriem aanhalen: “Vetpercentage van 15 en minder"

  Scheidsrechters en assistenten uit 1A en 1B kregen gisteren een mail. Hun vetpercentage moet tegen het begin van de competitie rond 15 procent zitten. Tegen oktober moet dat nog meer naar beneden. “Slechts een paar refs zullen een extra inspanning moeten doen”, zegt Frank De Bleeckere.

  Vetpercentage van 15 procent en lager

  De voetbalbond wil het scheidsrechterskorps professionaliseren. Daar horen ook fittere scheidsrechters bij, zo blijkt uit een mail die de scheidsrechters kregen. Tegen 15 juli, ruim een week voor het begin van het nieuwe seizoen, moeten veldscheidsrechters een vetpercentage rond de 15 procent hebben. Bij een tweede meting midden oktober moet dat tussen de 12 procent en 14,9 procent zijn. Voor assistenten zijn de normen 18% en 15%.

   

  “Het vetpercentage van scheidsrechters wordt al jaren twee keer per jaar gemeten. Vanaf volgend seizoen gaan we de UEFA-normen toepassen en meer opvolgen”, zegt vicetechnisch directeur Frank De Beleeckere. “Voor de UEFA is 15 procent een goed niveau. Tussen 14,9 en 12 procent is heel goed. Onder 12 procent is excellent.”

   

  “Excellent vragen we niet. We willen in eerste instantie naar goed en op termijn naar heel goed. We doen dit om refs te motiveren om een stapje extra te zetten, zodat het niveau in België omhoog gaat en we opnieuw meetellen in Europa. Vetpercentage is maar een aspect van goede arbitrage, maar speelt wel een rol bij de fitheid.”

  Voor de UEFA is 15 procent een goed niveau. Tussen 14,9 en 12 procent is heel goed. Onder 12 procent is excellent.

  “Slechts paar professionele refs moeten extra inspanning doen”

  Sommige scheidsrechters die gisterenavond net gegeten hadden, verslikten zich mogelijk wel even toen ze de mail lazen. Vet verliezen is niet voor iedereen evident en hangt onder meer samen met leeftijd en lichaamsbouw. Toch vreest Frank De Bleeckere geen leegloop van zijn korps.

   

  “De scheidsrechters zullen een individueel trainingsschema krijgen voor de volgende weken en we zullen ze ook begeleiden met hun voeding. We zullen ook rekening houden met iemand die al ouder is dan 40 jaar bijvoorbeeld.”

   

  “Ik heb de laatste metingen van onze refs ook eens opgevraagd. Op professioneel niveau zullen maar een paar scheidsrechters een extra inspanning moeten doen. Dat vraagt zelfdiscipline, maar ik denk dat de gevraagde targets realistisch zijn."