• home
 • video
 • pas verschenen

  "Kwaliteit arbitrage moet omhoog, dus moeten masterplan voor refs kans geven"

  Scheidsrechter

  "We zijn het er allemaal over eens dat meer professionalisering van de arbitrage nodig is."

  Gisteren werd op de voetbalbond het masterplan voor de scheidsrechters voorgesteld, samen met de aanstelling van onder meer Frank De Bleeckere. Er was meteen heel wat kritiek, zeker niet allemaal terecht, zo vindt Peter Vandenbempt.

  Ik zie niet in waarom we negatief moeten zijn over het masterplan voor de scheidsrechters. Je kunt er niets op tegen hebben dat de KBVB werk wil maken van de professionalisering van de arbitrage. We zijn het er allemaal over eens dat dit ongelooflijk nodig is. Dit seizoen zagen we dat de kwaliteit van de arbitrage fors omhoog moet.

   

  We moeten op zoek naar een nieuwe lichting voor de komende jaren. Dus moeten we het nieuwe plan toch zeker een kans geven. Dat dit dan veel geld kost, 850.000 euro, lijkt mij logisch.

   

  Anderzijds kan ik de woede van de Pro League wel begrijpen, want dit plan wordt gewoon geponeerd. Zij stellen: "Wij moeten hiervoor betalen, maar hebben er niets over te zeggen." Je zou zo'n plan toch vooraf moeten bespreken met de Pro League.

   

  Ook de aanstelling van Frank De Bleeckere zorgde voor tweespalt - of is het drie- of vierspalt? - binnen de Pro League. Het gaat niet zozeer over de persoon De Bleeckere, maar wel omdat hij gezien wordt als iemand uit het kamp van Bart Verhaeghe. Verhaeghe en Bayat waren als lid van de Raad van Bestuur bij de bond ook op voorhand op de hoogte van het plan. De andere clubs zijn daar zeer wantrouwig over en pikken dat niet langer.

  "Jammer dat Stéphanie Forde haar zegje nog niet deed"

  Ook van buiten de Pro League krijgt het plan kritiek. Ex-scheidsrechter Serge Gumienny maakt er in Het Belang van Limburg gehakt van. "Ik pen zoiets in een paar uur bij elkaar", lezen we. Dat vind ik zéér goedkoop. Anderzijds begrijp ik wel zijn opmerking dat ze veel tijd hebben verloren door jaren mensen op te leiden die nu aan de kant worden geschoven.

   

  Ik vind het wel een gemiste kans dat wanneer je met Stéphanie Forde eindelijk een vrouw een belangrijke functie geeft (operationeel directeur), ze niet haar verhaal kan doen bij de voorstelling. Maar het was blijkbaar op voorhand afgesproken dat ze nog niet zou spreken.

   

  Peter Vandenbempt