• home
 • video
 • pas verschenen

  T2 Cossey over eigen afscheid en dat van Leko: "Niemand begrijpt het"

  Cossey en Leko moeten Club Brugge verlaten.

  Club Brugge zal volgend jaar aan de slag gaan met een nieuwe sportieve staf. Dat maakte de club vandaag bekend. Naast coach Leko mogen ook zijn assistenten op zoek naar een nieuwe werkgever. Voor T2 Rudi Cossey is dat een bittere pil om te slikken. “Er moet iets geweest zijn tussen Ivan en het bestuur."

  Wat er al langer zat aan te komen werd deze middag bevestigd: de contracten van coach Ivan Leko en zijn sportieve staf zullen niet worden verlengd. Na twee succesvolle jaren in Club Brugge zal er vanaf volgend jaar een nieuwe wind waaien door Jan Breydel.

  “Bijzonder spijtig dat het hier stopt”

  Rudi Cossey, twee jaar lang de rechterhand van coach Leko in Brugge, werd vanmorgen ingelicht door het bestuur. “Deze ochtend heb ik een onderhoud gehad met Vincent Mannaert en daar is duidelijk gemaakt dat mijn contract niet wordt verlengd. Dus net als Ivan moet ik op zoek naar een andere club.”

   

  “Ik vind het bijzonder jammer. Als je gedurende twee jaar zulke prestaties levert, dan verwacht je niet dat je opzij wordt geschoven. Het is nu zo, ze willen een nieuwe wind in Brugge en dan moet je dat in de huidige gang van zaken in het voetbal kunnen accepteren.”

   

  Club werd tijdens het eerste seizoen onder Leko vorig jaar meteen landskampioen. Dit jaar won het de Supercup, speelde een mooie Europese campagne en pakte ei zo na een tweede landstitel op een rij. Het sportieve geluk kon ook voor Cossey niet op.

   

  “Ik kijk op alle gebieden heel positief terug op die twee jaar. Alles naar de supporters toe was ook positief. We hebben schitterende resultaten neergezet. Iedereen was ook tevreden over de manier waarop: voetbal met veel energie en veel drang naar voren. Alles bij elkaar maakt dat een heel positieve eindbalans.”

  “Niemand begrijpt waarom Ivan moet vertrekken uit Brugge”

  Over de capaciteiten van Ivan Leko als coach is Cossey duidelijk: “Ivan is iemand met heel veel kwaliteiten. Hij is tactisch heel sterk. Ook in het ontleden van de tegenstander. Maar hij ging vooral uit van de eigen sterkte.”

   

  “Ook zijn manier van omgaan met de spelersgroep was geweldig. De jongens gingen voor hem door het vuur."

   

  "We hebben tijdens die twee jaar altijd meegedaan voor het allerhoogste en geprobeerd het maximum uit die spelersgroep te halen. Ik denk dat de balans enkel positief is. Niemand begrijpt dan ook waarom Ivan moet vertrekken uit Brugge.”

  “Ivan heeft misschien een sterk karakter, maar dat is bij sommige spelers ook het geval”

  Ondanks de sportieve successen zorgde het vurige karakter van de Kroaat soms voor wat wrevel binnen de club. Zo waren er doorheen het seizoen onder meer incidentjes met aanvoerder Ruud Vormer en spits Wesley. Al snel weerklonk de kritiek dat Leko geen goede "people manager" zou zijn.

   

  “Die kritiek vind ik niet terecht. Als het minder draait moet een speler accepteren dat hij eens vervangen wordt. Ik begrijp de ontgoocheling van die jongens dan wel. Maar om daar conflicten in te gaan zoeken, dat is niet correct.”

   

  “In het geval van Vormer en Wesley hebben beide jongens zich ook geëxcuseerd. Dat zijn gewoon normale reacties vanuit een ontgoocheling. Ivan heeft misschien een sterk karakter, maar dat is bij sommige spelers ook het geval.“

  “Er moet iets geweest zijn tussen Ivan en het bestuur”

  Het bestuur van Brugge heeft nog niet veel woorden vuilgemaakt aan het vertrek van coach Leko. In die mate zelfs dat ook voor Cossey het vooralsnog gissen is naar de exacte reden voor de breuk. 

   

  “Er moet iets geweest zijn tussen Ivan en het bestuur. Ivan heeft heel goed werk geleverd en hij lag heel goed bij de spelers, bij de staf en bij de supporters. Er was eigenlijk geen enkele reden om niet met hem voort te gaan.”

   

  “Wat de precieze reden is geweest, daar kan ik moeilijk over oordelen. Maar ik weet wel dat er veel onbegrip is bij de spelers, de staf en ook onder de supporters. Laten we het zo stellen: er is in een goede verstandhouding afscheid genomen, we hebben heel mooie dingen bereikt, dus laten we vooral dat onthouden.”

  Clement als opvolger? “We laten een mooie basis achter”

  De spelers van Club Brugge zullen volgend seizoen dus een nieuwe coach krijgen. In de wandelgangen klinkt steeds luider de naam van Genk-coach Philippe Clement. “Ook ik lees het overal in de kranten. Philippe zal misschien wel de grootste kandidaat zijn.”

   

  “Ik kan alvast zeggen dat de basis voor de nieuwe staf gelegd is. De nieuwe trainer – wie het ook zal zijn – zal niet in een chaos terechtkomen. Maar om de prestaties te evenaren of eventueel beter te doen, dat wordt een hele uitdaging voor de nieuwe trainer.”