• home
 • video
 • pas verschenen

  Jumbo-Visma over Roglic: "In principe moeten zijn beste dagen nog komen"

  Vliegt Roglic ook in de bergen?

  Vliegt Roglic ook in de bergen?

  Primoz Roglic staat er na 1 week Giro uitstekend voor om voor het eerst een grote ronde op zijn erelijst te schrijven. "Maar een grote achterstand nodigt de concurrenten uit om roekeloos aan te vallen", waarschuwt ploegleider Addy Engels.

  Engels: "Marge is groter dan ik had durven te hopen"

  De kaarten liggen uitstekend voor Primoz Roglic na de eerste Giro-week. De concurrentie staat sinds gisteren minuten in het krijt. "Het klopt dat Roglic er uitstekend voorstaat om de Giro te winnen", zegt ploegleider Addy Engels.

   

  "De marge is groter dan ik had durven te hopen. Gisteren was gewoon een topdag. Een paar heel gevaarlijke concurrenten zoals Yates en Lopez hebben meer tijd verloren dan menselijk is voor hen."

   

  "Van de topfavorieten staan we er het beste voor. Maar je mag nog niemand wegstrepen, ook al staan ze wat verderop. Want een grotere achterstand nodigt uit om roekeloos aan te vallen. En Yates en Lopez zijn net de mannen die een ploeg hebben die heel sterk is in de bergen."


  "Dat zou voor rare situaties kunnen zorgen die je anders niet verwacht had. De renners met een grotere achterstand zullen van verder aanvallen en meer op de verrassing spelen. We zullen elke dag  klaar moeten zijn voor elke move die er komt."

  Zo ver staan de concurrenten al achter op Roglic

  Pello Bilbao (Spa) op 1'42"
  Vincenzo Nibali (Ita) 1'44"
  Bauke Mollema (Ned) 1'55"
  Bob Jungels (Lux) 2'18"
  Davide Formolo (Ita) 2'52"
  Rafal Majka (Pol) 2'53"
  Richard Carapaz (Ecu) 3'16"
  Ilnoer Zakarin (Rus) 3'32"
  Simon Yates (GBr) 3'46"
  Miguel Angel Lopez (Col) 4'29"
  Mikel Landa (Spa) 4'58"

  "Als Roglic dit niveau vasthoudt, heb ik er vertrouwen in"

  De hoge bergen hebben de renners nog niet moeten temmen in de Giro. Verlangt Jumbo-Visma naar de bergritten om te zien wat Roglic daar uit zijn benen schudt? "Verlangen is een groot woord", zegt Engels. "Als Primoz deze benen houdt, dan heb ik heel veel vertrouwen in hem."

   

  "De jongens die Roglic moeten ondersteunen, zijn wel vrij jong. Tolhoek, Kuss en Bouwman komen uit onze talentengroep, maar ze moeten op het hoogste niveau nog tonen dat ze Roglic kunnen ondersteunen. Tolhoek was vorig jaar super in de Tour en Kuss in de Vuelta. Ze hebben het zeker in zich. Maar ervaring is ook belangrijk."

   

  Klopt het dat Roglic nog niet 100 procent in vorm was toen de Giro begon? "Dat is moeilijk te zeggen", reageert Engels. "Voor de Giro was de vraag of hij al niet te vroeg in vorm was. En daar kon ik ook moeilijk op antwoorden."

   

  "Als alles volgens plan verloopt, moeten zijn beste dagen nog komen. Maar op basis van wat Roglic tot nu toe al heeft laten zien, kan je niet zeggen dat hij maar op 90 procent rondrijdt. Ik denk niet dat Roglic nog moet groeien. Als hij dit niveau vasthoudt, zou dat al heel mooi zijn."

  Engels: "Ik denk niet dat Roglic nog moet groeien"

  Tolhoek: "Roglic oogt nog fris"

  Ook Antwan Tolhoek, een belangrijke knecht van Roglic, heeft veel vertrouwen in zijn kopman. "Roglic staat er gewoon heel goed voor. Hij voelt zich goed en hij oogt nog fris", zegt de Nederlander.

   

  Door het wegvallen van De Plus wordt de rol van Tolhoek extra belangrijk in het gebergte. "Het verlies van De Plus is behoorlijk erg", geeft Tolhoek toe. "Laurens is echt een heel goede renner, zeker bergop. We zullen hem missen."

   

  "Ik zal er mijn beste beentje voorzetten om Roglic zo lang mogelijk bij te staan in de bergen. We verwachten daar zeker een spervuur aan demarrages."

  Tolhoek: "We zullen De Plus missen in de bergritten"