• home
 • video
 • pas verschenen

  BBC-journalist: "Kompany heeft veel bredere status dan die van aanvoerder van voetbalclub"

  Tranen bij Vincent Kompany na de laatste thuismatch.

  In België is iedereen verrast over de terugkeer van Vincent Kompany naar zijn jeugdliefde Anderlecht, in Engeland heeft men het natuurlijk vooral over de verdienste van de Rode Duivel voor Manchester City. Sporza sprak met BBC-journalist Simon Stone.

  "Het nieuws was geen complete verrassing"

  Over de toekomst van Vincent Kompany (33) werd de voorbije dagen druk gespeculeerd. Dat hij een punt gezet heeft achter zijn tijdperk bij Manchester City, kwam bij City-watcher Simon Stone (BBC) niet als een complete verrassing.

   

  "Dit verhaal is de voorbije weken zoetjesaan gegroeid", legt Stone aan onze redactie uit. "Het kwam tot een hoogtepunt in de laatste competitiematch voor eigen volk. Kompany scoorde tegen Leicester en oogde daarna zeer emotioneel tijdens een ereronde met zijn kinderen op het veld."

   

  "Aan coach Pep Guardiola werd gevraagd of Kompany zou blijven. Hij ontweek die vraag en zei dat er na het seizoen wel gepraat zou worden. De algemene teneur was: als Kompany zou blijven, dan zou Guardiola toch gewoon ja gezegd hebben. Het was dus vanochtend geen complete verrassing."

  "De Premier League is zo brutaal"

  Welk argument zou de doorslag gegeven hebben in de beslissing van Kompany? Is het een fysieke keuze geweest? "Zoals iedereen weet heeft Kompany de voorbije jaren veel matchen gemist, zeker onder Pep Guardiola. Zijn stijl van spelen vergt heel veel van de spelers en hun lichaam."

   

  "Guardiola was vrijdag nog vol lof over de aanwezigheid van Kompany als leider in de kleedkamer. Maar wat gebeurt er als je maanden niet kunt  spelen? Daarom heeft Kompany beslist dat hij niet meer voor City kan voetballen."

   

  "De Premier League is zo brutaal. Hij heeft beslist dat zijn lichaam niet meer kan brengen wat nodig is om te presteren zoals hij de voorbije matchen gedaan heeft."

  De Premier League is zo brutaal. Hij heeft beslist dat zijn lichaam niet meer kan brengen wat nodig is om te presteren zoals hij de voorbije matchen gedaan heeft.

  Simon Stone (BBC)

  "Een van de sleutelfiguren bij de club en in het Engelse voetbal"

  Dat Vincent Kompany enorm geliefd en gewaardeerd werd door de fans van City, is een understatement. "Zijn aanwezigheid, bijdrage, werkethiek, leiderschap: je mag dat allemaal niet onderschatten. Van zijn generatie is hij een van de voornaamste figuren in de Premier League", klinkt het bij Simon Stone.

   

  "Hij heeft zoveel cruciale zaken gedaan op het veld. En ook naast het veld, met zijn inzet voor nevenprojecten en het goeie doel. Hij heeft een veel bredere status dan die van kapitein van een voetbalclub. Hij is een van de sleutelfiguren in de Premier League, het Engelse voetbal en de geschiedenis van City."

  Tweets van Simon Stone: