Ga naar de inhoud

Waalse Pijl en Luik trekken zich terug uit WorldTour voor vrouwen

Anna van der Breggen spreidt haar armen op de Muur van Hoei.

De vrouwenwedstrijden van de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zullen volgend seizoen geen deel meer uitmaken van de WorldTour. Dat heeft Tom Van Damme bevestigd aan Direct Vélo.

Om deel te mogen uitmaken van de WorldTour moeten koersen minstens 45 minuten livebeelden kunnen aanbieden. Omdat de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik daar dit jaar niet in slaagden, ontketende dat een storm van protest.

 

Organisator ASO, dat ook de Tour in zijn portefeuille heeft, en RTBF hebben laten weten dat ze ook volgend seizoen geen rechtstreekse uitzending kunnen verzorgen. Daarom stappen ze uit de WorldTour.

 

"Ik vind het heel jammer dat ASO, RTBF en de politiek hier niet voor kunnen zorgen", zegt Tom Van Damme, de voorzitter van de Belgische wielerbond, maar hier de spreekbuis van de Wegcommissie van de UCI, aan Direct Vélo. "Ik begrijp niet waarom niemand hierin wil investeren. Dit is betreurenswaardig voor de sponsors van het vrouwenwielrennen."

 

Dit seizoen werden beide wedstrijden gewonnen door een Nederlandse renster. Anna van der Breggen was voor de 5e keer op een rij de beste op de Muur van Hoei, Annemiek van Vleuten won La Doyenne.

Anna van der Breggen wint de Waalse Pijl

Annemiek van Vleuten triomfeert in Luik-Bastenaken-Luik