• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Zuid-Afrikaanse bond in beroep tegen uitspraak over Semenya

  Semenya liep op de Diamond League in Doha haar voorlopig laatste wedstrijd.

  Semenya liep op de Diamond League in Doha haar voorlopig laatste wedstrijd.

  De Zuid-Afrikaanse atletiekbond ASA gaat in beroep tegen de uitspraak van het Internationaal Sporttribunaal TAS over Caster Semenya. Het TAS had eerder beslist dat ze vanaf nu medicatie moet nemen om haar te hoge testosteronspiegel naar beneden te krijgen.

  Volgens de regels van internationale atletiekbond IAAF moeten atleten met een te hoog testosterongehalte medicijnen nemen om dat te verlagen. Het IAAF oordeelt dat en atleet over een afstand van 800 meter of langer anders een oneerlijk voordeel heeft tegenover concurrenten.

   

  Caster Semenya ging tegen die uitspraak in beroep bij het TAS, maar dat liep op niets uit. De Zuid-Afrikaanse bond gaf eerder al aan teleurgesteld te zijn over de uitspraak. "We zijn in shock dat een door ons hoog aangeschreven instantie als het TAS deze vorm van discriminatie onderschrijft", klonk het bij de ASA. 

   

  Vorige week liep Caster Semenya op de Diamond League haar tot nu toe laatste wedstrijd. De 28-jarige Semenya is tweevoudig olympisch kampioene op de 800 meter en werd op diezelfde afstand al 3 keer wereldkampioene.