• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wielerfotograaf Tim De Waele: "De Giro is de schoonste ronde"

  Het Como-meer ontvangt dit jaar de Giro.

  Het Como-meer ontvangt dit jaar de Giro.

  Vandaag trekt de Giro zich op gang in de straten van Bologna. Vlak voor de "Grande Partenza" peilde Sporza bij wielerfotograaf Tim De Waele naar zijn verwachtingen van de eerste grote ronde van het jaar. "Voor fotografen is er in de Giro meer ruimte om creatiever te zijn dan in de Tour", vertelt hij.

  De Tour is de grootste wielerwedstrijd van het jaar. "Maar eerlijk gezegd denk ik dat er meer volk is aan de start van de Giro dan aan de start van de Tour", verrast Tim De Waele. "Bij de Giro-start zijn de mensen écht geïnteresseerd in het wielrennen en is er veel spektakel en show. De Tour is meer afgeschermd en trekt veel mensen aan gewoon omdat het zomer is."

   

  "Als fotograaf is het interessanter, omdat er meer ambiance is, meer spontaniteit. De organisatie van de Giro doet ook meer inspanningen om alles in het roze te versieren."

   

  "De Giro is de schoonste ronde van het jaar en biedt de meeste variatie. Niet alleen aan landschappen, maar ook aan ritten. De Tour probeert nu ook wel meer afwisseling te bieden, in navolging van de Giro. Ook qua beleving is de Giro mooier. De gebouwen, het eten, de georganiseerde chaos."

   

  "Er is chaos, maar het komt altijd goed. Voor fotografen is er meer ruimte om creatiever te zijn en dat is dankbaarder. Er is flexibiliteit en Italianen zijn toegankelijker dan Fransen. In de Tour blijft een "neen" een neen."

  De Giro start dit jaar in Bologna.

  De Giro start dit jaar in Bologna.

  In beeld: de ploegvoorstelling in Bologna

  "Fotografen gaan ook op verkenning, zeker voor tijdritten"

  Niet alleen de renners verkennen vooraf het parcours, bekent De Waele. "Fotografen doen ook verkenningen van etappes, zeker van tijdritten. We hebben ook iemand die met de auto van start tot finish rijdt en informatie doorgeeft waar er eventueel iets speciaals te zien is", zegt hij.

   

  "We proberen altijd combinaties te doen van de renners en de omgeving. We houden zowel de koers als het landschap in het oog. De rit naar het Como-meer zal zeker mooi worden, vooral als het mooi weer is en niet regent. De wegen zijn daar wel heel smal, dat is soms moeilijk werken met een groot peloton. Dat kan wel eens voor frustraties zorgen. Je moet altijd anticiperen op wat nog komen moet."

   

  "Het voordeel is dat het parcours daar gelijk is aan de finale van de Ronde van Lombardije. Dan weten we hoe het in elkaar zit. Toch is het soms nog gokken. Soms stop je en zie je 10 km verder een plek die mooier was. Soms mis je iets en dan is het de bedoeling om volgende keer beter te doen."

  De Madonna del Ghisallo nabij Como.

  De Madonna del Ghisallo nabij Como.

  "Fans die in beeld willen komen, dat kan gevaarlijk zijn"

  Op mythische cols als de Gavia of de Mortirolo moeten ook de fotografen rekening houden met de weersomstandigheden. "We hebben een basisuitrusting die we altijd bij hebben, met regenkledij en warme kledij. Het weer kan snel veranderen, dat is eigen aan de koers. Soms vertrekken we in short en T-shirt, maar moeten we tijdens de koers wisselen."

   

  "Op cols is het soms ook wel uitkijken voor de supporters. Zij focussen op de renners, maar vergeten dat er nog andere voertuigen volgen. Ze willen graag in beeld komen en dat is soms gevaarlijk. Langs de andere kant geeft het ook wel een bepaalde sfeer."

   

  "In de Giro heb je ook minder dranghekken. De mensen staan op straat en dat geeft een andere beleving."

  Dolle fans op de Mortirolo.

  Dolle fans op de Mortirolo.

  "Geen tijd om te bekomen na 3 weken Giro"

  Net als enkele jaren geleden komt de Giro ook dit jaar aan in de prachtige historische arena in Verona. "Het zou mooi zijn als de finishlijn echt in de arena ligt. De ambiance is daar enorm, zeker als er nog spanning is, wat dit jaar wellicht het geval zal zijn."

   

  "Het is knap dat de Giro een inspanning doet om zulke monumenten uit te buiten en te tonen aan de buitenwereld. Dat is toch een verschil met de Tour. In Italië doen ze altijd dat tikkeltje extra, terwijl de Tour wat commerciëler is. Qua uitstraling vind ik de Giro heroïscher dan de Tour."

   

  "Wat fotografen na de Giro doen? Eigenlijk moeten wij ook wel even bekomen, net als de renners, maar daar is geen tijd voor. Je leeft een beetje in een luchtbel en er is weinig tijd om andere actualiteit te volgen. Alle tijd gaat naar de Giro en 5 dagen na de Giro begint de Dauphiné al, gevolgd door de Ronde van Zwitserland. Daarna is er een pauze van 12 dagen tot de Tour om even op adem te komen. Het is een drukke periode, vanaf de Giro tot oktober eigenlijk."

  "Klaar voor 3 gekke weken"