• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Schotte: "Campenaerts is vandaag zeker kandidaat voor de roze trui"

  Victor Campenaerts.

  Snort Victor Campenaerts straks naar de eerste roze trui?

  Het aftellen is voorbij: vandaag begint de Ronde van Italië met een tijdrit van 8 kilometer in Bologna. 10 Belgen staan aan de start van de 102e Giro. Renaat Schotte ziet vooral een knechtenkleed bij onze landgenoten. "Op De Gendt en Campenaerts na rijden ze in dienst", klinkt het.

  "Er zijn genoeg ritten waarin De Gendt zijn slag kan slaan"

  Wat mogen we van de Belgen verwachten? "Ik denk meteen aan Thomas De Gendt", opent Renaat Schotte.

   

  "Het bergklassement is een ander verhaal dan in de Tour of de Vuelta, want het puntensysteem bevoordeelt de grote beklimmingen. Maar ik denk ook niet dat de focus van De Gendt op dat klassement zal liggen."

   

  "Er zijn genoeg ritten waarin hij zijn slag kan slaan. Ik denk dat hij stiekem droomt van ritwinst in elke grote ronde die hij dit jaar rijdt: de Giro, de Tour en de Vuelta dus. Ik ben ook benieuwd naar zijn openingstijdrit. Hij kan daar al verrassen."

  Wordt de aanvalslust van De Gendt straks weer beloond?

  "Het is voor Victor tijd om een tijdrit in een grote ronde te winnen"

  Wie tijdrijden zegt, zegt natuurlijk Lotto-Soudal-ploegmaat Victor Campenaerts. De tijdritten zijn wel niet van de poes. "Maar Campenaerts wordt onderschat: zodra er min of meer bergop tegen de tijd gereden moet worden, bestaat de tendens om te zeggen dat het niet voor hem is. Maar hij kan een stukje bergop rijden. Victor is vanavond dus zeker kandidaat voor de roze trui."

   

  "De klim in de openingstijdrit, de San Luca, is kort en kan hij zeker aan. Het zal van de vorm van de dag afhangen, maar hij kan zich als geen ander focussen op een tijdrit. En hij heeft ook het voordeel tegenover Roglic en Dumoulin dat hij zich de dagen voor de overige tijdritten in deze Giro kan sparen."

   

  "Het zijn drie dagen waarop we Campenaerts met een vergrootglas zullen volgen. Ik kijk er enorm naar uit, want hij heeft nog een stap vooruit gezet na vorig jaar. Er werd nog wat meewarig gedaan over zijn Europese titels, maar na zijn WK-brons, het uurrecord en zijn recente uitslagen is hij de absolute wereldtop tegen de klok."

   

  "Het is nu voor Victor tijd om een tijdrit in een grote ronde te winnen. Er zitten vandaag wel steile stukjes in die klim, maar hij kan dat. Vorig jaar zat er ook een klim in de tijdrit in Jeruzalem en hij eindigde toen op twee seconden van Dumoulin. De klimmers worden zeker niet gigantisch bevoordeeld op deze klim. Ik vlak Campenaerts dus geenszins uit."

  Er werd nog wat meewarig gedaan over zijn Europese titels, maar na zijn WK-brons, het uurrecord en zijn recente uitslagen is Campenaerts de absolute wereldtop tegen de klok.

  Renaat Schotte

  De drie tijdritten in deze Giro: rit 1, rit 9 en rit 21

  "De Plus is van levensbelang voor Roglic"

  In het kamp van topfavorieten Roglic (Jumbo-Visma) en Dumoulin (Sunweb) zitten ook Belgische knechten. "Laurens De Plus is eindelijk terug in de Giro. Vorig jaar was hij er niet bij na die zware val in Zuid-Afrika. Dit jaar rijdt hij puur in dienst van kopman Roglic en hij zal in deze editie wellicht veroordeeld blijven tot die rol."

   

  "Hij is van levensbelang voor de Sloveen als superluitenant bergop. Hij kan het ook. Hij zal ook niet wakker liggen van een stek in de top 15 of 20 als hij met zijn kopman de Giro kan winnen. Dat is een verhaal waar je volledig in mee gaat."

   

  "Hetzelfde geldt voor de twee Belgen bij Sunweb, Jan Bakelants en Louis Vervaeke. Als je de Giro wint met je ploeg, dan neem je dat mee in je carrière. Je wil daar deel van uitmaken."

   

  "Bakelants heeft nog niet veel met Dumoulin gekoerst, maar hij is intelligent genoeg om te beseffen dat hij volledig in het verhaal van de Nederlander moet meegaan."

   

  "Hij is wel het ideale type om een Giro-rit te winnen en hij is er al eens dicht bij geweest op weg naar L'Aquila, toen een val hem nekte."

   

  "De Giro finisht nu ook weer in L'Aquila, maar het verhaal van Dumoulin is groter voor de ploeg. Op De Gendt en Campenaerts na rijden nu eenmaal alle Belgen in dienst. Het is niet anders."

  Retro: Bakelants mag ritzege op zijn buik schrijven na schuiver in 2010

  De 10 Belgen in de Ronde van Italië
  1. Pieter Serry Deceuninck-Quick Step
  2. Victor Campenaerts Lotto-Soudal
  3. Jasper De Buyst Lotto-Soudal
  4. Thomas De Gendt Lotto-Soudal
  5. Jelle Vanendert Lotto-Soudal
  6. Tosh Van der Sande Lotto-Soudal
  7. Laurens De Plus Jumbo-Visma
  8. Jenthe Biermans Katjoesja-Alpecin
  9. Jan Bakelants Sunweb
  10. Louis Vervaeke Sunweb