• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Het ongeluk van Bernal kan het geluk zijn van Froome en Thomas"

  Froome met troonopvolger Bernal.

  Met het uitvallen van Egan Bernal zal Team Ineos zaterdag onthoofd aan de Giro-start staan in Bologna. Zo zal voor het eerst in jaren de Britse formatie zonder uitgesproken favoriet aan een grote ronde beginnen. Wat betekent dit voor de ploeg van Dave Brailsford en voor Bernal zelf? Wij vroegen het aan onze Giro-man Renaat Schotte. 

  "Sivakov en Hart moeten het over drie weken nog allemaal bewijzen"

  Egan Bernal brak zaterdag zijn sleutelbeen op training in Colombia. Zo moet de winnaar van Parijs-Nice dit jaar zijn Giro-ambities opbergen én verliest de Ronde van Italië een van zijn absolute topfavorieten. Bij Team Ineos zullen ze het alvast over een andere boeg moeten gooien.

   

  “Ineos zal zonder uitgesproken kopman starten. Bernal is de winnaar van Parijs-Nice en hij is de coming man bij dat team, dat betekent natuurlijk wel iets”, vertelt Renaat Schotte, die ook dit jaar het peloton in Italië weer zal volgen.

   

  “Nu zijn ze eigenlijk onthoofd, want noch Froome, noch Thomas staat op de startlijst, wat betekent dat alle druk nu op de schouders komt van twee jongens die eigenlijk nog alles moeten bewijzen. Ik denk aan Pavel Sivakov, de winnaar van de Tour of the Alps enkele weken geleden, en aan Tao Geoghegan Hart, de tweede in die rittenkoers."

   

  "Over drie weken moeten zij het nog allemaal bewijzen. Dat Ineos in principe altijd gewapend en goed voorbereid aan een grote ronde begint staat als een paal boven water. Maar ik ben benieuwd hoever ze geraken met een soort invalkopman.”

  Ik ben benieuwd hoever Team Ineos geraakt met een soort invalkopman.

  Renaat Schotte

  "Keerzijde van de medaille voor de concurrentie"

  Zal Team Ineos met een duidelijk plan in Bologna verschijnen? “Bij de ploeg van Brailsford ligt de echte focus wel altijd op de Ronde van Frankrijk. Zelfs de Giro wordt er als een nevenproject bekeken, of het is alleszins niet de hoofdzaak."

   

  "Ik denk dat ze als een soort vrijbuitersploeg zullen rondrijden en in de wedstrijd zullen ze beslissen wie van de twee jongelingen naar voren geschoven wordt. Tenminste als ze in aanmerking komen voor een goed klassement, want anders zullen ze het geweer heel snel van schouder wisselen en gewoon voor ritzeges gaan. Een zware bergrit kan ook mooi zijn om een erelijst te spekken.”

   

  “Het ongeluk van Bernal, met het missen van deze Giro, kan het geluk zijn van Froome en Thomas. Ze kunnen nu met een veel frissere Bernal in steun naar die Ronde van Frankrijk trekken. Dat zal Team Ineos in juli alleen maar sterker maken. Dat is voor de concurrentie een beetje de keerzijde van de medaille.”

  "Ineos rijdt grote rondes met filosofie van Deceuninck-Quick Step"

  Bernal is door zijn sleutelbeenbreuk nu genoodzaakt om vooruit te kijken naar de Ronde van Frankrijk, al is zijn deelname aan de Tour nog niet bevestigd. Kan een scenario zoals in 2012, toen meesterknecht Froome eigenlijk sterker was dan zijn kopman Wiggins en dat ook een paar keer pijnlijk benadrukte, zich dit jaar herhalen? 

   

  “Hij zal de ruimte moeten krijgen. Als de ploeg op een bepaald moment beslist dat het een verhaal-Bernal wordt, dan kan je in een situatie terechtkomen die niemand op voorhand zou voorspellen, namelijk dat Froome en Thomas in dienst zouden moeten rijden van Bernal. Maar zo ver is het zeker nog niet, het is nog lang tot de Tour en het is nog niet bevestigd of hij er zal starten."

   

  "Maar niets is uitgesloten. Team Ineos rijdt grote rondes in de filosofie van Deceuninck–Quick Step: zo veel mogelijk pionnen in een zo gunstig mogelijke positie brengen en dan zien we wel wie het afmaakt. Als de ploeg het maar binnenhaalt.”

   

  “Bernal is met voorsprong het grootste Zuid-Amerikaanse talent van het moment, maar of hij het al over drie weken kan, dat blijft de open vraag. Hij heeft al in dienst gereden van zijn kopmannen vorig jaar, maar er is nog een hemelsbreed verschil tussen drie weken heel goed in dienst rijden en drie weken de druk torsen van een grote ronde. Op dat gebied moet hij nog een leerproces doorspartelen.”

  Bernal is met voorsprong het grootste Zuid-Amerikaanse talent van het moment, maar of hij het al over drie weken kan, dat blijft de open vraag. Er is nog een hemelsbreed verschil tussen drie weken heel goed in dienst rijden en drie weken de druk torsen van een grote ronde.

  Renaat Schotte

  "Ineos zal weer met allersterkste blok aan de start van de Tour staan"

  Indien Bernal wordt toegevoegd aan de Tour-ploeg van Ineos, dan zullen de Britten in juli opnieuw met een ijzersterk blok afzakken naar Frankrijk. Zal er dit jaar in de Tour alweer niets te doen zijn aan de succesploeg van Dave Brailsford?

   

  “Dat durf ik niet te zeggen”, zegt Schotte. “Roglic is bezig aan een superseizoen en ook Dumoulin heeft vorig jaar bewezen dat podium rijden in twee grote rondes na mekaar tegenwoordig echt weer een haalbare kaart is. Dat was in een nog niet zo ver verleden absoluut mission impossible en nu is het eigenlijk bon ton geworden."

   

  "Zoals zo vaak hangt het van een aantal details af, maar je kan er niet omheen dat Ineos alweer met het allersterkste blok aan de start van de Tour zal staan.”