• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van Eenoo: "Nog weinig bekend over negatieve effecten van ketonen"

  Peter Van Eenoo.

  Ketonen kunnen de prestaties van duursporters met 15 procent verbeteren. Het product staat niet op de dopinglijst, maar dopingjager Van Eenoo bouwt toch een beetje voorzichtigheid in. "Ketonen zullen de komende jaren niet op dopinglijst komen, maar het onderzoek, dus ook dat naar negatieve effecten, staat nog in zijn kinderschoenen."

  Voor het eerst heeft wetenschappelijk onderzoek het effect van ketonen bij duursporters aangetoond. Het product kan de prestaties tot wel 15 procent verbeteren. Het is bovendien volstrekt legaal want het staat niet op de dopinglijst.

   

  "Het onderzoek van professor Hespel is prachtig, maar het toont ook aan dat het onderzoek naar de effecten en neveneffecten van ketonen nog in zijn kinderschoenen staat", reageert dopingjager Peter Van Eenoo (DoCoLab). "Hij is immers de eerste die het kan aantonen. Hij zegt nu dat er geen negatieve effecten zijn en dat klopt, voorlopig."

   

  "Er is op dit moment maar aan 1 van de 2 voorwaarden voldaan om het op de dopinglijst te zetten. Het is namelijk prestatiebevorderend. Als er kan aangetoond worden dat het product ook negatieve effecten heeft, dan kan wel overwogen worden om het op de lijst te zetten. Maar dat is op dit moment niet zo."

   

  "Ik denk ook niet dat het product in de komende jaren op de lijst zal komen, maar ik wil toch voorzichtig zijn. Omdat het onderzoek nog zo jong is, zou het kunnen dat er plotsklaps een negatief effect opduikt."

  "Sporters zullen niet retrospectief gestraft kunnen worden"

  "Het is niet zo dat topsporters of ploegen schroom moeten hebben om hierover te spreken. Het staat niet op de dopinglijst en men zal ook nooit retrospectief gestraft kunnen worden. Als men nu zegt het te gebruiken en over 5 jaar komt het toch op de lijst, dan heeft men nooit een fout gemaakt."

   

  "Een aantal jaar geleden was het maar een vrij beperkte groep van sporters die het kon gebruiken. Dan heeft men er waarschijnlijk niet over gesproken om het competitieve voordeel te bewaren, om de geheimen niet prijs te geven. En misschien speelt dat nog altijd in hun achterhoofd. Als ik niet zeg dat ik het gebruik, zal de frank van mijn tegenstander misschien niet vallen."

   

  "Dat is geen al te slimme redenering want ik denk dat elke topsporter die goed begeleid wordt door een sportarts, dat die het op dit moment gebruikt."