Ga naar de inhoud

Ontdek de Sporza-wieleroscars voor het voorjaar: van beste blooper tot beste stunt

 di 30 april 2019 08:21

Het wielervoorjaar is voorbij. Maar voor de grote rondes beginnen, zetten we de hoofdrolspelers van de voorbije maanden graag nog eens in de spotlights. Welke renners gaven kleur aan de Vlaamse wegen? En welke momenten zullen in het collectieve geheugen blijven plakken? Dit zijn de Sporza-wieleroscars.

Beste decor: Strade Bianche

De trofee voor beste decor is voor de Strade Bianche. De grindwegen blijven het fraaiste dat de renners onder de wielen geschoven krijgen.

Mooiste film: Amstel Gold Race

Iedere wielerliefhebber zal het eens zijn over deze prijs. De mooiste film met het beste scenario was de Amstel Gold Race. De ontknoping was de spannendste en de mooiste die er de afgelopen seizoenen te zien was. 

Rijzende ster: Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel mag ook de oscar voor beste nieuwkomer in zijn kast zetten. In zijn eerste voorjaar op de weg won hij zomaar eventjes Dwars door Vlaanderen, de Brabantse Pijl en voor eigen publiek de Amstel Gold Race.

Beste mannelijke hoofdrol: Julian Alaphilippe

De man van het voorjaar was Julian Alaphilippe. Hij kreeg twee keer op zijn appel van nieuwkomer Mathieu van der Poel, maar de Fransman van Deceuninck-Quick Step presteerde indrukwekkend in Milaan-Sanremo, de Strade Bianche en de Waalse Pijl.

Beste vrouwelijke hoofdrol: Annemiek van Vleuten

Bij de vrouwen staat er - uiteraard - een Nederlandse bovenaan het podium van de belangrijkste prijs. Annemiek van Vleuten won Luik-Bastenaken-Luik na een indrukwekkende solo.

Beste stunt: het steentje van Van der Poel

Mathieu van der Poel ging al met heel wat prijzen lopen, maar ook die voor de beste stunt gaat naar de Nederlander. Niet door te stunten met zeges, wel door zijn stuurmanskunsten. In volle finale van Nokere Koerse tikte hij met zijn voorwiel een steentje weg.

Beste scène: Cecile Uttrup Ludwig

De Deense renster Cecile Uttrup Ludwig krijgt de prijs voor beste scène. Ze werd derde in de Ronde van Vlaanderen, maar vooral haar interview achteraf kreeg heel wat aandacht. Het verhaal van de koers werd ontzettend sappig verteld.

Beste regie: Deceuninck-Quick Step

De oscar voor beste regie gaat naar de ploegleiders van Deceuninck-Quick Step: Tom Steels en Wilfried Peeters. Bijna overal kozen ze voor de perfecte tactiek vanuit de volgauto. 

Lifetime Achievement Award: Philippe Gilbert

Philippe Gilbert krijgt de Lifetime Achievement Award. De renner van Deceuninck-Quick Step heeft nu 4 van de 5 monumenten op zak. Na Luik-Bastenaken-Luik, de Ronde van Vlaanderen en de Ronde van Lombardije, deed hij er dit jaar op fantastische wijze Parijs-Roubaix bij.

Beste stomme film: Victor Campenaerts

Een sacrale stilte was het op de wielerbaan in Mexico waar Victor Campenaerts een gooi deed naar het werelduurrecord. Een uur lang keek iedereen voor de buis in alle stilte hoe de renner rondjes draaide. De uitbarsting achteraf was wel groot want Campenaerts pakte het record met overtuiging: 55,089 kilometer per uur.

Beste romance: Linde Merckpoel en Stijn Steels

Het mooiste romantische moment kregen we op het startpodium van de Ronde van Vlaanderen. Linde Merckpoel timede haar kus aan Stijn Steels precies goed en plantte haar lippen op die van Stijn Steels. De foto's gingen al snel viraal. 

Golden Raspberry Award: Peter Sagan

De Golden Raspberry Award, de prijs voor slechtste film, gaat naar het voorjaar van Peter Sagan. Het draaide vierkant bij de ex-drievoudige wereldkampioen. Wat er precies aan de hand is met de Slovaak is een enigma. 

Beste blooper: Jon Izagirre

Het meest komische moment van het afgelopen voorjaar kwam er helemaal op het einde. Jon Izagirre miste in Luik-Bastenaken-Luik zijn bocht en reed recht het bos in. Dag!