• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Lazio-fans maken het bont: hulde aan Mussolini en racisme in Milaan

  Lazio-fans met een pro-Mussolini-spandoek in hartje Milaan.

  Lazio-fans met een pro-Mussolini-spandoek in hartje Milaan.

  De supporters van Lazio hebben zich gisteren nog eens van hun minst fraaie kant laten zien. Voor het bekerduel tegen Milan bracht een groepje Ultra's hulde aan Benito Mussolini. Tijdens de wedstrijd waren er racistische geluiden te horen.

  In Italië is het vandaag Bevrijdingsdag. Op die dag wordt gevierd dat op 25 april 1945 het fascistische regime van dictator Benito Mussolini omvergeworpen werd.

   

  Het was dus niet toevallig dat de harde kern van Lazio gisteren een hulde bracht aan Mussolini in Milaan, uitgerekend op het plein waar het lijk van de dictator destijds ondersteboven werd opgeknoopt. "Eer aan Benito Mussolini", luidde het spandoek van de Ultra's, die er ook niet voor terugdeinsden een nazigroet te brengen.

   

  De politie kwam tussenbeide en pakte 22 mensen op, waarvan 19 Lazio-supporters en ook 3 fans van Inter.

  Racisme in het stadion

  Ook daarna ging het nog voort, met racistische spreekkoren rond en in het stadion. De Lazio-aanhang viseerde daarbij Milan-spelers Franck Kessié en Tiemoué Bakayoko en had opblaasbare bananen bij om de spot te drijven met die laatste. De thuisfans overstemden de gezangen van de supporters van Lazio en kregen een dankbaar applausje van Bakayoko.

  Lazio: "Geïsoleerde gevallen"

  "We nemen nadrukkelijk afstand van dit gedrag en deze acties", reageerde Lazio na de wedstrijd. "Dit stemt niet overeen met de waarden die onze club al 119 jaar hoog in het vaandel draagt."

   

  De club gaf ook de media een veeg uit de pan. "Al te vaak wordt de hele Lazio-aanhang als schuldige afgeschilderd door de pers en dat is al te makkelijk. Dit zijn geïsoleerde gevallen en ze hebben niks te maken met liefde voor het voetbal. De club heeft er altijd voor gevochten om de wet te respecteren en we pleiten voor goed gedrag."