• home
 • video
 • pas verschenen

  Drievoudig wereldkampioen Kiprop krijgt 4 jaar schorsing voor positieve dopingtest

  Kiprop viel al in de prijzen op de Spelen en wereldkampioenschappen.

  Oud-olympisch wereldkampioen Asbel Kiprop mag 4 jaar lang geen wedstrijden meer lopen. De 29-jarige Keniaan krijgt die straf nadat hij op 27 november 2017 positief getest had op epo. 

  Asbel Kiprop is een grote naam in de atletiekwereld. De Keniaan is de wereldkampioen op de 1.500 meter van 2011, 2013 en 2015. Hij eindigde tweede op de Olympische Spelen van 2008 in Peking, maar pakte alsnog het goud, nadat Rachid Ramzi door dopinggebruik gediskwalificeerd was.

   

  In november 2017 testte Kiprop zelf positief op epo tijdens een controle buiten competitie. Maar de middellangeafstandsloper schreeuwde zijn onschuld uit en kwam nadien met een bizar verhaal op de proppen waarin de Keniaanse dopingcontroleurs en zelfs de Internationale Atletiekfederatie IAAF corrupt overkwamen.

   

  "Ik ben op 26 november telefonisch op de hoogte gebracht dat ik daags nadien controle zou krijgen", deed Kiprop zijn verhaal. "Dat kan niet volgens de regels van het Wereldantidopingagentschap, want het ging om een onaangekondigde controle buiten competitie."

   

  Na het afstaan van zijn urinestaal, zouden de controleurs volgens Kiprop geld hebben gevraagd. "Ze zeiden niet hoeveel ze nodig hadden. Maar nadat ik een bedrag had overschreven, vroegen ze meer. Ik hou er rekening mee dat de test positief is, omdat ik niet genoeg betaalde. Toen het resultaat positief bleek, is mij gevraagd te bekennen. Dan zou ik een ambassadeursrol krijgen in de Athletics Integrity Unit van de Internationale Atletiekfederatie IAAF."

   

  Kiprop krijgt niet alleen een schorsing van 4 jaar. Ook zijn resultaten tussen november 2017 en februari 2018 worden geschrapt.