• home
 • video
 • pas verschenen

  Kiprop geeft positieve dopingplas toe: "Slachtoffer van afpersing"

  Kiprop won de 1.500m op de Spelen 2008 en het WK 2011, 2013 en 2015.

  De voormalige olympische kampioen Asbel Kiprop heeft positief getest op epo. "Ik begrijp niet hoe mijn onschuldige staal toch een positieve test kon opleveren", zegt de Keniaanse 1.500 m-loper, die suggereert dat de instanties hebben valsgespeeld.

  Asbel Kiprop (28) is de wereldkampioen op de 1.500 meter van 2011, 2013 en 2015. Hij eindigde tweede op de Olympische Spelen van 2008 in Peking, maar schoof een rijtje op naar goud, nadat Rachid Ramzi wegens dopinggebruik gediskwalificeerd was.

  "Ik ben met verstomming geslagen", zegt Kiprop over zijn positieve test. "Ik begrijp niet hoe mijn onschuldige staal een positieve test heeft kunnen opleveren, uitgerekend nu de controleurs mij probeerden af te persen."

  Volgens Kiprop eisten de dopingjagers geld van hem, een verzoek dat hij meteen inwilligde. "Maar misschien heb ik minder geld gegeven dan ze verwacht hadden?", zoekt de atleet naar een verklaring.

  "Ik laat me vertellen dat epo alleen toegediend kan worden met spuiten. De laatste keer dat ik een spuit liet zetten, was in 2014, toen ik een inenting kreeg voor de gele koorts."

  Kiprop ging nog een stapje verder in zijn beschuldigingen aan het adres van de dopingcontroleurs. Volgens de Keniaan werd hij aan de vooravond van de controle getipt over hun komst. "Dat mag niet volgens de antidopingregels. En al zeker niet voor een controle buiten competitie."

  Pieter-Jan Hannes: "Dopingonderzoek is over hele wereld in elke sport grote grap"

  De dopingrel rond Kiprop brengt heel wat atletiekliefhebbers in beroering. De Canadees Charles Philipert-Thiboutot, die aan de 1.500m deelnam op de Spelen in Rio, reageert "boos": "Ik wil niet alle Kenianen over dezelfde kam scheren, maar ik hoorde erg verontrustende dingen over hun dopingmanagement (of het gebrek eraan). Er zijn strengere onderzoeken nodig."

  Zijn Belgische collega Pieter-Jan Hannes diende hem van antwoord: "Dopingonderzoek is een grote grap over heel de wereld in elke sport. Niet alleen in Kenia. Je kunt het modernste laboratorium in Kenia installeren, het zal niets veranderen. Er is momenteel maar 1 ding dat atleten van doping kan afhouden: en dat is ons eigen morele kompas, niet de antidopingagentschappen."