Vlaming organiseert op één na grootste rallyraid ter wereld

Morgen beginnen in Agadir bijna 300 rally-raidvoertuigen, 210 assistentietrucks en –auto’s, en 1300 personen aan de elfde editie van de Morocco Desert Challenge. De rally is uitgegroeid tot het op 1 na grootste crosscountry-evenement ter wereld en ware het niet voor enkele lastminute-afzeggingen was de Desert Challenge dit jaar groter dan de Dakar. Bezieler van deze race is de Kempenaar Gert Duson.

De grootste in de categorie trucks

"In de truckcategorie is de Morocco Desert Challenge zelfs de grootste ter wereld, met 35 racetrucks.", zegt Gert Duson, de Belgische MDC-directeur, met enige trots. "Dit jaar staan er zelfs serieuze topteams aan de start."


“Klinkende namen als MAZ, de Iveco ’s van Team De Rooy en Gregoor, de MAN’s van Veka, de Renaults van Mammoet en Riwald en de Scania’s van DakarSpeed, Versteijnen en Miklos Kovacs."

 

"Allemaal zijn ze bovendien pure racetrucks, dus geen snelle-assistentietrucks . Het belooft een fantastische strijd van zeer hoog niveau te worden.”

Racetruck De Rooy

"Morocco Desert Challenge is en blijft een amateurrally"

De andere categorieën moeten niet onderdoen voor de trucks. Met ongeveer 80 rally auto’s, ruim 70 motoren en quads, meer dan 60 ssv’s en 30 raid-auto’s.

 

Ook in deze klassen komen tal van bekende namen van internationale allure aan de start, met onder andere top 10-Dakarrijders als Joan Pedrero bij de motoren en Erik van Loon, Paulo Ferreira, Hennie De Klerk, Thomas Bell en Fernando Alvarez bij de auto’s.

 

"Hoewel steeds meer toprijders de MDC weten te vinden, blijft de traditionele, gemoedelijke spirit gehandhaafd”, stelt Duson. “De Morocco Desert Challenge is en blijft een amateurrally. Dat is te merken aan bijvoorbeeld het grote aantal inschrijvingen bij de SSV’s."

 

"In deze laagdrempelige categorie met een grote funfactor zien we een ruime verdubbeling van het aantal deelnemers, van 28 inschrijvingen vorig jaar naar 62 in deze editie.”

SSV in actie

Navigatie zal belangrijker zijn dan snelheid

Het programma dat de deelnemers krijgen voorgeschoteld bevat acht uitdagende etappes. In deze elfde editie heeft de navigatie een nog belangrijkere rol gekregen.

 

“Snelheid alleen is niet voldoende”, zegt Duson. “De navigatie zal veel van de deelnemers vergen en zal de snelheid er hier en daar flink uit halen."

 

Het officiële startsein voor de wedstrijd wordt morgen gegeven op de inmiddels traditionele Plage Blanche aan de Atlantische kust.

Plage Blanche

2.500 kilometer coast-to-coast

 De route die sportief directeur Jean-Claude Kaket heeft uitgezet, leidt de deelnemers via de Marokkaanse Sahara in het uiterste zuiden en de adembenemende duinengebieden in het oosten van Marokko naar het noorden, waar op 20 april de finish is in Saïdia aan de Middellandse Zee.


“Het is letterlijk coast-to-coast, 2.500 kilometer wedstrijd zonder ook maar 1 km liaison, door alle variaties aan landschappen die Marokko te bieden heeft. Er ligt een compleet nieuwe route, waarmee we tegemoet komen aan zowel nieuwe als jarenlange trouwe deelnemers en aan zowel toprijders als aan de mensen voor wie de Morocco Desert Challenge een vakantie is."

 

"Want nogmaals: MDC is en blijft een amateurrally waarin gemoedelijkheid even belangrijk is als de wedstrijd zelf.”

Motor in actie in de duinen