• home
 • video
 • pas verschenen

  België oogst lof voor aanpak makelaars: "Ambitieuzer dan gemiddeld"

  CEO Pierre François mocht in Lissabon de Belgische plannen uitleggen.

  De Pro League wil met een clearinghouse de speelruimte van (malafide) makelaars inperken. Andere Europese profliga's volgen geïnteresseerd de aanpak in België. "Hopelijk kunnen we samen verregaande stappen zetten", klinkt het.

  In de nasleep van Operatie Schone Handen schakelde de Pro League een versnelling hoger in de strijd tegen malafide makelaars. Voor het begin van de zomermercato willen ze dat het clearinghouse, de waakhond voor transfers en contracten in het Belgische profvoetbal, op poten staat.

   

  Tijdens de Algemene Vergadering van de European Leagues, de vereniging van Europese professionele voetbalcompetities, in Lissabon heeft Pierre François, CEO van de Pro League, de Belgische plannen uit de doeken gedaan.

   

  “De Belgische reglementering met onder meer het clearinghouse is een goed uitgewerkte case van reglementering inzake makelaars die steeds meer aan urgentie wint in het hedendaagse voetbal”, zei Lars-Christer Olsson na de presentatie van François, die samen met Melchior Wathelet en Wouter Lambrechts de regels opstelde.

  Pro League wil voortrekkersrol spelen in Europa

  De Pro League wil een voortrekkersrol spelen in Europa en kon al rekenen op de interesse van de Spaanse, Deense en Nederlandse profliga's. “Ons voorstel van reglementering is ambitieuzer dan gemiddeld. Andere liga’s peilen of we geen effect op de internationale competitiviteit vrezen. Maar het doel is natuurlijk net om hen te overhalen om dezelfde regels en instrumenten op te zetten om zo samen verregaande stappen te zetten", zei woordvoerder Stijn Van Bever.


  Of die vrees terecht is? “We kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken, maar we hebben een particuliere reputatie opgebouwd op het internationaal toneel. De Belgische competitie staat gekend om zijn postformatie van jonge spelers en is een ideale springplank naar de Europese topcompetities. Dat beseffen ook makelaars.”

  De Belgische competitie is een ideale springplank naar de Europese topcompetities. Dat beseffen ook makelaars.

  Wat is het clearinghouse precies?

  De oprichting van een clearinghouse is een van de maatregelen die voortgevloeid is uit het fraudeonderzoek in het Belgische voetbal. Het clearinghouse moet een orgaan met onderzoeksbevoegdheden worden dat waakt over alle spelerscontracten en transferactiviteiten. Clubs, spelers en makelaars zullen er alle voetbaltransacties moeten neerleggen. 

   

  Die informatie is idealiter toegankelijk voor de licentiecommissie, het Belgisch Arbitragehof voor de Sport en het Bondsparket. Het clearinghouse moet ook de bevoegdheid hebben om samen met de KBVB en de licentiecommissie sanctionerend te kunnen optreden tegen makelaars en clubs die zich niet aan de regels houden. Uitbetalingen aan makelaars moeten eerst via het clearinghouse gaan en kunnen geblokkeerd worden.

   

  De Belgische clubs ontvingen al een ontwerp van het reglement en kunnen tot 6 mei hun opmerkingen formuleren. De Pro League hoopt het systeem dan te kunnen activeren voor de start van de zomermercato.