• home
 • video
 • pas verschenen

  Spelersmakelaars in Engeland worden rijker en rijker: meer dan 300 miljoen euro per jaar

  De transfers van Fabinho en Shaqiri leverden de spelersmakelaars een pak centen op.

  De transfers van Fabinho en Shaqiri leverden de spelersmakelaars een pak centen op.

  Op 12 maanden tijd hebben de clubs uit de Premier League 261 miljoen Britse pond (ongeveer 304 miljoen euro) aan commissiegeld betaald aan spelersmakelaars. In vergelijking met vorig jaar is dat een stijging van 25 procent.

  Tussen 1 februari 2018 en 31 januari 2019, toen de laatste transferperiode afliep, maakte Liverpool het meeste geld over op de bankrekeningen van diverse makelaars. De transfers van onder meer Alisson Becker, Naby Keita, Fabinho en Xherdan Shaqiri kostten de Reds 51 miljoen euro aan commissies.

   

  Spelersmakelaars verdienden ook goed hun geld bij Chelsea (31,5 miljoen euro), Manchester City (28 miljoen euro) en Manchester United (24,5 miljoen euro). 

   

  Opvallend is dat de uitgaven in de Premier League aan makelaars dus met 25 procent toenemen ten opzichte van de vorige periode, terwijl er bijna 600 miljoen euro minder werd uitgegeven aan transfers. In totaal gaven alle Engelse clubs, inclusief die uit de lagere regionen, 371 miljoen euro uit aan agenten.


  De Engelse voetbalbond publiceerde de bedragen daags na een meeting van de Premier League-clubs om de commissies aan tussenpersonen in te dijken. Op dat overleg kwamen onder meer een plafond voor makelaarscommissies, het verbod op dubbele vertegenwoordiging (van zowel de verkopende als kopende club) en het herinvoeren van een examen voor makelaars aan bod als mogelijke maatregelen.

  Een overzicht van wat de clubs aan makelaars betalen