• home
 • video
 • pas verschenen

  "Sa Pinto gedroeg zich bij Legia als bij Standard, alles moest rond hem draaien"

  Ricardo Sa Pinto

  Ricardo Sa Pinto

  Gisteren werd Ricardo Sa Pinto ontslagen door Legia Warschau. Legia is de negende club op rij waar de flamboyante Portugees geen jaar aan het roer bleef. Marcin Zewlakow, tegenwoordig tv-analist in Polen, legt uit waarom en ziet parallelen met de passage van Sa Pinto bij Standard.

  "Niemand sprak nog tegen"

  Flasback naar eind mei vorig jaar. Ricardo Sa Pinto kondigt na de laatste competitiematch tegen Charleroi zijn afscheid aan als trainer van Standard. Twee dagen later wordt Michel Preud'homme voorgesteld en zegt voorzitter Bruno Venanzi: "Resultaten zijn belangrijk, maar het imago van Standard is dat ook."

   

  Ook bij Legia Warschau zijn de resultaten niet de voornaamste reden voor het ontslag van Sa Pinto. "De recente 4-0-nederlaag was de druppel, maar het was eerder een kwestie van tijd. Het belangrijkste probleem van Sa Pinto was de manier waarop hij omging met de kleedkamer", zegt Marcin Zewlakow, ex-speler van onder meer Gent en Moeskroen (foto onderaan).

   

  "Hij gedroeg zich bij Legia zoals bij Standard. Over alles wou hij zijn zegje doen en alles moest rond hem draaien. Sa Pinto deed meteen van zich spreken in het seizoensbegin. Hij zette spelers naast de ploeg die iets te zeggen hadden in de kleedkamer en bijna geen minuut misten. Spelers als de 35-jarige Radovic of Pools international Jedrzejczyk."

   

  "Opeens speelde Legia met 9 buitenlanders. Zo doodde hij de identiteit van het team en maakte hij een einde aan de inspraak van spelers. Niemand sprak nog tegen, maar dat kan alleen werken als je resultaten haalt."

  Sa Pinto deed meteen van zich spreken. Hij zette spelers naast de ploeg die iets te zeggen hadden in de kleedkamer en bijna geen minuut misten.

  "Klasse getoond in laatste match"

  De resultaten van Legia Warschau vallen dit seizoen tegen. Uitgeschakeld in de beker en in de competitie 5 punten achter op leider Lechia Gdansk. "Met nog tien speeldagen is er voor Legia nog hoop om de kloof te dichten", zegt Marcin Zewlakow. 

   

  "Je moet Sa Pinto nageven dat hij in het begin van het seizoen de heersende crisis bij de club heeft aangepakt, maar zijn manier van werken heeft zich tegen hem gekeerd. In Polen nemen we aan dat zijn ontslag vooral is ingegeven door de kleedkamer en maar een beetje door de resultaten."

   

  "Net als in België veroorzaakte Sa Pinto bij momenten wel voor controverse door een vuurtje op te stoken of wat te acteren, maar dat deed hij om te winnen. Dat ging niet te ver. In zijn laatste match toonde hij zijn klasse door de hand van de trainer van de tegenstander te gaan schudden voor het einde van de match. Dat werd in Polen geapprecieerd."

  (Marcin Zewlakow bij Gent)