• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Een kilootje te veel bij Kristoff? "Het lijkt zo, maar het is niet de realiteit"

  Alexander Kristoff.

  Alexander Kristoff in gevecht met de Kemmelberg.

  Alexander Kristoff (31) spurtte gisteren verrassend naar de zege in Gent-Wevelgem. De Noor is op die manier terug van weggeweest na een flinke periode in de luwte, maar oogt nog altijd wat te zwaar. Schijn bedriegt? Allan Peiper, ploegleider bij UAE Emirates: "Dit is gewoon de regel van de conditie."

  "De regel van de conditie"

  Alexander Kristoff won gisteren een helse editie van Gent-Wevelgem. Na een waaierkoers met een gemiddelde van 46 km/u was de bonkige Noor de snelste. "Alexander heeft een body, dat heeft iedereen gezien", legt ploegleider Allan Peiper uit. "Hoe langer en hoe lastiger de koers, hoe meer hij bovendrijft."

   

  Kristoff gaf niet meteen de scherpste indruk. "Dat lijkt zo in onze kledij, maar dat is niet zo in de werkelijkheid. Ik heb nog maar weinig renners gezien die zo'n workload en zoveel kilometers aankunnen als Kristoff. Twee dagen na Milaan-Sanremo heeft hij nog 6 uur getraind."

   

  "Om gewicht bij te komen, moet je minder doen. Dat is niet het geval bij Alexander. Zijn kracht neemt niet af na 250 kilometer. Het is niet zo dat hij te dik staat."

   

  "Als je moet strijden tegen de beste renners, dan is je conditie minder als je twee of drie kilo extra meedraagt. Als je zag hoe hij gisteren voor de Kemmelberg wegreed en welke sprint hij daarna nog reed, dan zie je dat zijn conditie top is. Hij draagt niet te veel gewicht met zich mee. Dat is gewoon de regel van de conditie."

  Wuyts en De Cauwer over "de emaar" van Kristoff

  "De Ronde? Zondag moet alles meevallen"

  Alexander Kristoff won in 2015 de Ronde van Vlaanderen, maar leek de voorbije jaren vooral op zoek naar zijn goeie vorm. "Kijk naar de topvorm van Gilbert in 2011, de hoogvorm van Kristoff in 2015 en bij Van Avermaet in 2017."

   

  "Zoiets gebeurt misschien één keer in een carrière en daarna gaat een renner op zoek naar diezelfde conditie. Sagan heeft een tijdje geleden gezegd dat het moeilijk is om aan de top te geraken, maar nog moeilijker om daar te blijven."

   

  "Of hij zondag de Ronde weer kan winnen? Gisteren viel alles mee en zondag moet alles meevallen. We hebben gisteren een beetje moeten gokken en de andere ploegen hebben het werk gedaan. Daarmee werd het een beetje in onze schoot geworpen."