• home
 • video
 • pas verschenen

  Pro League bereikt eindelijk akkoord over U21-competitie

  Na veel vijven en zessen is het licht nu toch op groen gezet voor een competitie met de beloften van de Belgische profclubs. Een nieuwe U21-competitie wordt in het leven geroepen. "Het doel is om de kwaliteit van de confrontaties tussen de meest beloftevolle spelers van de Pro League te garanderen", luidt het.

  "We zetten sterk in op postformatie"

  Over de integratie van de beloften in een competitiesysteem wordt al jaren gepalaverd, maar nu is er dus eindelijk witte rook. De Raad van Bestuur en de Algemene Vergadering van de Pro League gaven hun goedkeuring voor de invoering van een nieuwe U21-competitie van de Pro League-teams.

   

  "Dit initiatief werd genomen nadat er vorig seizoen geen akkoord werd gevonden om de U21-teams te integreren in de hoogste amateurreeksen. Onder impuls van het management, de clubs en de respectievelijke technische directeurs Chris Van Puyvelde en Ariël Jacobs werd een competitieformule uitgewerkt, die voorlopig gedurende 1 seizoen(2019-2020) wordt opgezet", meldt de Pro League.

   

  "Deze nieuwe competitie heeft als doel om de kwaliteit van de confrontaties tussen de meest beloftevolle spelers van de Pro League teams te garanderen en zet zo sterk in op de cruciale fase van de postformatie, de laatste schakel tussen jeugdopleiding en de eerste ploegen van onze teams."

  Hoe ziet de competitie er concreet uit?

  "De 24 clubs uit de Pro League zullen in 2 reeksen worden ondergebracht, volgens de ranking van de Youth License. 1 A-reeks van 8 teams, die 21 speeldagen zullen afwerken, en 1 B-reeks van 16 clubs, die 30 speeldagen zal kennen", legt de Pro League uit.

   

  "De keuze om de A-reeks minder speeldagen te laten afwerken, is ingegeven door de reeds erg drukke agenda van de oudste jeugdspelers, met nationale selecties en mogelijke Youth League-confrontaties."

   

  "In de samenstelling van de kernen voor deze competitie komt duidelijk de focus op de postformatie naar voor. Zo zullen er steeds 7 spelers gevormd in ons land op het terrein moeten staan en zal elke kern van 18 spelers minstens 15 U21 spelers moeten tellen. Clubs mogen 2 U-23 spelers selecteren en slechts 1 oudere speler."